Knjiga: Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

2021-04-22

Ne mogu zamisliti veću sreću u životu od one koja se pojavljuje dok sam okružena samo stvarima koje volim. A vi? Potrebno je samo riješiti se svega što ne dira vaše srce na taj način. Nema jednostavnijeg puta do zadovoljstva. Kako bismo drugačije to mogli nazvati ako ne "čarolijom pospremanja"? - poručuje Marie Kondo u svojoj knjizi "Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život" (Mozaik knjiga, 2015.), bestseleru koji je do danas prodan u više od šest milijuna primjeraka. Ova je Japanka savjetnica za organizaciju i utemeljiteljica KonMari metode za pospremanje doma koja počiva na šest ključnih pravila koja podrazumijevaju čvrstu namjeru da trajno pospremimo svoj dom (1.) povezanu s jasnom vizijom željenog života (2.) te odlučnost u razlučivanju onoga što želimo zadržati od stvari kojih ćemo se riješiti (3.). Taj proces će biti učinkovitiji i brži ako raščišćavamo stvari prema kategoriji, a ne lokaciji (4.) i prema točno određenom redoslijedu (5.): odjeća (tu spadaju i torbe i obuća), knjige, papiri, tzv. komono (razni predmeti od električnih uređaja i kućnih potrepština do alata, kozmetike, itd.) te stvari sa sentimentalnom vrijednošću. Šesto pravilo je sadržano u pitanju "Budi li radost?" na koje odgovor treba doći iz srca, a ne iz glave kad odlučujemo što ćemo zadržati.

Foto: Mozaik knjiga
Foto: Mozaik knjiga

Materijalne stvari gomilamo iz istog razloga zbog kojega jedemo - da bismo zadovoljili žudnju. Impulzivna kupnja te prekomjerno jedenje i pijenje pokušaji su ublažavanja stresa. Promatrajući svoje klijente primijetila sam da se njihov trbuh, kad bace suvišnu odjeću, u pravilu izravna, kad bace knjige i dokumente, um im postane bistriji, a kad smanje količinu kozmetike i urede područje oko sudopera te kupaonicu, ten im postane čistiji, a koža glađa. Premda nemam znanstvenog temelja za tu teoriju, vrlo je zanimljivo uvidjeti da je dio tijela koji odgovara na pospremanje u tijesnoj vezi s područjem koje je pospremljeno. Nije li divno to što pospremanje vaše kuće može povećati i vašu ljepotu te pridonijeti zdravlju i vitkosti tijela?

Interes za uređivanjem i organizacijom prostora M. Kondo gaji od malih nogu kada je još kao petogodišnjakinja čitala časopise za kućanice da bi desetak godina poslije brusila svoju vještinu stalnim pospremanjem vlastite sobe, a potom i soba svojega brata i sestre. Danas je vlasnica uspješne tvrtke KonMari Media, Inc., autorica četiriju knjiga i voditeljica Netflixove hit-emisije "Pospremanje s Marie Kondo" ("Tidying Up With Marie Kondo", 2019.). Časopis Time ju je 2015. godine uvrstio na svoju listu sto najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Dok u procesu pospremanja budete smanjivali količinu stvari koje posjedujete, doživjet ćete trenutak kada ćete osjetiti koliko je upravo dovoljno za vas. Osjetit ćete to jasno kao da je nešto kliknulo u vašoj glavi i reklo: "Ah! Ovo je količina koja mi je potrebna za ugodan život. Ovo je sve što mi je potrebno da bih bio sretan. Ništa mi više nije potrebno." U tom ćete trenutku jasno osjetiti zadovoljstvo koje će obaviti cijelo vaše biće. To nazivam "točkom savršenog klika". Zanimljivo je da ćete, kad jednom prijeđete tu točku, ustanoviti kako se količina koju posjedujete ne povećava. I upravo se zato nikada nećete vratiti na staro stanje.

Foto: Reshot
Foto: Reshot

Autorica pospremanje životnog prostora smatra, prije svega, psihičkim, a tek onda fizičkim odnosno organizacijskim poslom. Izgled našeg doma odražava stanje našeg uma, a ona smatra da vrijedi i obratno. Iz njenog dosadašnjeg iskustva rada s klijentima, kvalitetno i brzo raščišćavanje doma ima pozitivne učinke i na druge aspekte njihovog života. Posebno mjesto u njenom pristupu pospremanju i organizaciji prostora zauzima zahvalnost kako prema onim stvarima koje odbacujemo tako i prema onima koje zadržavamo. Također, ističe M. Kondo, ako želimo u svome domu osjećati se spokojno i zadovoljno važno je redovito iskazivati mu zahvalnost za utočište koje nam svakodnevno pruža.

Kad naiđete na nešto što ne možete baciti, dobro razmislite o svrsi te stvari u svojemu životu. Iznenadit ćete se uvidjevši koliko je mnogo stvari koje posjedujete već ostvarilo svoju ulogu. Kad priznate njihov doprinos i otpustite ih sa zahvalnošću, uspjet ćete uistinu uvesti red među stvari koje posjedujete, ali i u svoj život. Na kraju će preostati samo stvari koje su vam doista dragocjene.

Izvorno objavljeno: budidobro.com (21.04.2021.)

https://budidobro.com/dobra-knjiga-carolija-pospremanja-koja-ce-vam-promijeniti-zivot/


Minimalizam kao stil života

Minimalizam: 3, 2, 1... čisti!

Minimalizam: živjeti "samo" bitno