Nina Bućan: Istinska sloboda znači biti slobodan od samoga sebe

2023-09-10

Prije tri godine na hrvatskoj knjiškoj sceni pojavilo se novo nakladničko ime – Budilnik izdavaštvo, koje je izborom naslova odmah privuklo pažnju čitatelja koji tragaju za duhovnom literaturom na hrvatskom jeziku, a potom i onih koje zanimaju teme osobnog razvoja i popularne psihologije. Budilnik je hrvatskim čitateljima priuštio klasike Nevillea Goddarda, Alana Wattsa, Anthonyja De Mella, jedinstvena remek-djela duhovnosti tajnovitog Jeda McKenne i motivirajuće priručnike osobnog razvoja vrckave autorice, svjetske putnice i coacha za uspjeh i motivaciju Jen Sincero. Iza imena Budilnik izdavaštva krije se Nina Bućan s kojom smo razgovarali o tome kako je odlučila uploviti u nakladničke vode, kakve planove ima s Budilnikom i koje književne poslastice iz njegove kuhinje možemo očekivati u skorijoj budućnosti.

Foto: arhiva N. Bućan
Foto: arhiva N. Bućan

1. Otkrijte nam tko je Nina, spiritus movens i katica za sve Budilnik izdavaštva?

Pitanje tko je Nina još nema konačnog odgovora. Moj se životni put kretao raznim stazama i u konačnici me doveo do izdavaštva. Oduvijek sam voljela čitati knjige iz područja duhovnosti i psihologije, što znači da je sjeme interesa za branšu i specifične žanrove bilo posijano desetljećima unazad te je samo čekalo pravi trenutak da proklije. Prošlo je već skoro tri godine otkako sam se obrela u svijetu izdavaštva i ponekad je bilo izazovno s obzirom na to da cijelu priču vodim sama, od odabira naslova, uredničkog posla i povremenog prevođenja preko vođenja web shopa, stranica na društvenim mrežama pa do upravljanja financijama. Sve to traži puno vremena i energije, no zasad sve dobro funkcionira. Ono što mi iznova osvježava pristup poslu jest različitost njegovih segmenata, tako da nikad nije monotono. U vrijeme začetka ideje otvaranja nakladničke kuće prolazila sam kroz više životnih promjena, a jedna od njih bila je povratak u Hrvatsku nakon više od dvadeset godina života u Beogradu. S obzirom na vrstu posla te budući da sam tada prevodila jedan od Budilnikovih naslova, to je tražilo gotovo ponovno učenje materinjeg jezika koji se u međuvremenu dosta izmijenio. Bilo je to zanimljivo razdoblje obilježeno učenjem, promjenama, rizikom i određenim avanturističkim duhom. Prije toga bavila sam se nekim drugim stvarima. Ne računajući one uobičajene poslove koje radimo jer mislimo da trebamo, mogla bih izdvojiti yogu i vođenje yoga centra, česta putovanja i nešto dulje razdoblje života u Indiji. Bilo je tu i razdoblje bavljenja glazbom koje je obilježilo velik dio mene.

2. Kako se rodila ideja da se otisnete u posve novo područje – izdavaštvo i što je bio presudan trenutak ili događaj koji je doveo do njene realizacije?

Sama ideja došla je nakon preseljenja. Tada sam razmatrala opciju otvaranja yoga centra, no stvari su išle u potpuno drugačijem smjeru. U to sam vrijeme čitala autora Jeda McKennu čija me je Trilogija o Prosvjetljenju ostavila pod snažnim dojmom te mi je jedina želja što se tiče nakladništva bila objaviti te tri knjige. Baš u tom razdoblju upoznala sam jednog veterana iz nakladničke branše i to je bilo to. Ideja je dobila mogućnost realizacije. To "slučajno" poznanstvo razvilo se u poslovno mentorstvo i tako sam dobila priliku naučiti sam proces posla. Ubrzo je i želja da objavim samo McKenninu Trilogiju prerasla u odluku da se do kraja otisnem u izdavačke vode. S obzirom na to da mi je područje duhovnosti i osobnog razvoja bio poznat i dobro istražen teren, bilo je prirodno i lako dati dalje usmjerenje nakladničkoj kući.

3. Kojim se kriterijima vodite pri odabiru naslova koje ćete objaviti u svojoj nakladi? Koji profil čitatelja smatrate svojom ciljnom skupinom?

Kriterij za odabir naslova kod mene još uvijek sazrijeva. Kažu da uspješni nakladnici imaju dobar njuh za knjige, no neobičnost ovog posla je u tome što zapravo ne postoji savršen recept za uspješan naslov. Koliko sam shvatila, to i za veterane ostaje misterij.

Svaka knjiga je svijet za sebe te joj pristupate poput znanstvenika koji na obzoru ugleda neistraženu (a nada se, obećanu) zemlju. Što će se poslije dogoditi s knjigom ostaje nepoznanica unatoč uloženom trudu i energiji te pokušajima da napravite savršenu kalkulaciju. Što se tiče samog žanra, mogla bih reći da Budilnik djeluje u dva smjera ili struje. Jedna je ona koja se tiče osobnog razvoja i samopoboljšanja na različitim životnim poljima, a druga je više usmjerena na specifičnu i nešto manje popularnu duhovnost. U tom smislu postoje i dvije skupine čitatelja, oni koji su usmjereni na poboljšanje sebe i svog života i oni koje interesira neka specifična vrsta duhovnosti. To su također dvije struje u meni samoj, tako da je odabir naslova na neki način prirodni produžetak i spoj mojih interesa.

4. Možete li izdvojiti neku od objavljenih knjiga koja Vam je posebno draga i zašto?

Iako je Trilogija Jeda McKenne inicirala samu ideju pokretanja Budilnik izdavaštva, kao najdražu knjigu izdvajam "Moć svjesnosti" Nevillea Goddarda, ne samo zato što je to prvijenac naklade, već zato što je učenje Nevillea na neki način moja stara "ljubav". U vrijeme kad je započelo prevođenje McKenne, sinulo mi je da već imam ponešto od prijevoda Nevilleovih lekcija i dijelova iz knjiga te da bih mogla to dovršiti i objaviti. Tako sam se odvažila prevesti na hrvatski "Moć svjesnosti", još uvijek se pomalo nespretno snalazeći s hrvatskim jezikom. No ono što mi jest bilo poznato je samo Nevilleovo učenje pa mi tako njegova terminologija nije predstavljala problem. "Moć svjesnosti" također mi je posebno draga jer mi je ponovno došla u život kada sam i sama preispitivala vlastita uvjerenja i koncepte i stvarala svoj novi životni pravac. Bila mi je pomoć i podrška te koristan podsjetnik na vlastite snage.

Dodala bih ovdje još ponešto o samom autoru. Iako Neville vrijedi za jednog od začetnika popularnog Zakona Privlačenja, smatram da je njegova poruka ciljala na nešto mnogo više od toga. Danas imam priliku vidjeti puno nerazumijevanja Nevilleovog učenja, ponajviše kroz trivijalne stvari poput privlačenja savršenog partnera u svoj život ili manifestiranja njegove poruke na telefonu. Iako su to možda privlačne igračke za one koji tek trebaju duhovno sazrjeti, zanimljivo mi je i pomalo tužno da se stavlja prevelik naglasak na takve stvari i da se malo tko usmjerava na duboku i stvarnu promjenu sebe, a još manje na duhovno buđenje o kojem je Neville itekako govorio. Poznato je kako je i sam autor na kraju odbacio manifestiranje i posvetio se ozbiljnom poslu duhovnog buđenja u čemu je izgleda i uspio. S druge strane, jasno mi je da je riječ o različitim razinama nečijeg osobnog putovanja i interesa. No kad bih dobila mogućnost birati između nečeg što jako želim i unutarnje slobode od toga, mislim da bih radije odabrala ovo drugo. Parafrazirat ću Jeda McKennu koji je dobro prenio ovu poantu: "Biće utemeljeno u strahu rabit će molitvu ili manifestiranje da dobije ono što želi: zdravlje, ljubav, karijeru, obitelj, ljepotu, uobičajene stvari. No kad se oslobodi straha, sva takva htijenja nestaju i želje postaju vrlo nespecifične. Kad bih morao formulirati molitvu, molio bih se da bude onako kako je najbolje, ili da ispravno postupim, nešto poput toga."

Foto: arhiva N. Bućan
Foto: arhiva N. Bućan

5. Koje biste naslove iz Budilnikove naklade preporučili nekome tko je tek zakoračio u teme duhovnosti i osobnog razvoja?

Autorica Jen Sincero odličan je izbor za one kojima je područje osobnog razvoja i samopomoći nepoznanica, pa čak i predmet nevjerice, baš zato što je i sama imala sličan nepovjerljivi stav prema cijelom tom nepreglednom self-help svijetu. Njezin život i knjige svjedočanstva su nevjerojatnih potencijala koje svatko od nas može razviti. Pored nje izdvojila bih i bezvremenskog Anthonyja De Mella, kojeg sam i sama čitala još u ranoj mladosti, a koji me među prvima potaknuo na mnoga pitanja o smislu postojanja i smjeru kojim želim ići kroz život, a da to nije nametnuto od strane društva ili nekog vanjskog autoriteta.

6. Koji su Budilnikovi planovi za budućnost? U kojem smjeru ga namjeravate razvijati?

Plan mi je da se Budilnik razvija i raste korak po korak, u nekom razumnom i prirodnom ritmu bez prevelikih oscilacija. U budućnosti bih voljela uključiti i naslove koji obrađuju teme neuroznanosti, zdravlja, pa i inspirativne biografije i autobiografije koje potiču ljude na promjenu i iskorak iz uobičajene monotonije života. Bila mi je, recimo, velika želja objaviti jednu takvu inspirirajuću autobiografiju koja je već neko vrijeme hit u svijetu i, iako je u ovom trenutku izgledno da će se to i dogoditi, ne bih još odavala o kojem naslovu je riječ. No ono što želim reći jest da je sjajan osjećaj kad se moje osobno zanimanje za sadržaj i poruku knjige uskladi s interesom i potražnjom čitalačke publike. To je nešto što ne samo da obećava izvjesniji razvoj nakladničke kuće, već zauzvrat ispunjava energijom i daje određenu poletnost za dalje. Pored žanrova koje sam nabrojala, plan mi je objavljivati i naslove manje popularne duhovnosti koje smatram vrijednima, a koji nisu komercijalni niti poznati široj publici. Tu spadaju naslovi autora kao što su P. D. Ouspensky, Maurice Nicoll i slični, a koji pripadaju Četvrtom putu i prenose učenje G. I. Gurdjieffa. Ove godine trebala bi izaći prva od takvih knjiga pod nazivom "Unutarnji rad: Primjena učenja Četvrtog puta", autorice Rebecce Nottingham. Također, u budućnosti imam želju uključiti još nekog u posao, što zbog rastućih obaveza, što zbog razmjene energije, ideja i timskog rada koji ima svoje prednosti.

7. Kada usporedite svoj život prije pet godina i danas, što se promijenilo?

Kao što sam rekla na početku, promijenilo se puno toga, počev od vanjskih stvari kao što su promjena životne sredine i posla, pa do onih unutarnjih. Mislim da sam danas malo hrabrija i ne doživljavam život više toliko ozbiljno kao prije. Bilo bi sjajno živjeti život kao igru; više se prepustiti, manje dramatizirati i ne doživljavati ni životne okolnosti niti samog sebe previše ozbiljno. Ne mogu reći da sam to ostvarila, ali mislim da sam na dobrom putu.

8. Što za Vas znači biti dobro?

Za mene biti dobro znači biti slobodan. Pritom ne mislim samo na uobičajeno značenje te riječi poput slobode od drugih, društva, okruženja i sveg onog čime smo uvjetovani od najranijih godina života. To bi, recimo, bili početni koraci prema slobodi. U konačnici, istinska sloboda za mene znači biti slobodan od samog sebe – slobodan od ponavljajućih obrazaca kojima idemo kroz život, od krutih uvjerenja, ponavljajućih negativnih raspoloženja, emocija i vječito istih automatskih reakcija na sve i svašta, pa čak i slobodan od slike o sebi koju smatramo stvarnom (bila ona poželjna ili ne), bez koje danas gotovo da i ne postojimo. Sve te ograničavajuće stvari ne dozvoljavaju nam da opuštenije tečemo kroz rijeku života, usmjeravajući se na ono što je istinsko u nama, a ne na ono što je poželjno, očekivano ili nametnuto.


Izvorno objavljeno: budidobro.com (18.08.2023.)

https://budidobro.com/nina-bucan-intervju/