Mattias Edvardsson: Sasvim obična obitelj

2022-10-13

Profesor psihologije i švedskog jezika Mattias Edvardsson dosad je objavio pet romana i nekoliko knjiga za mlade. Pažnju čitatelja privukao je psihološkim trilerom "Sasvim obična obitelj" (V.B.Z., 2022.) koji ga je ubrzo proslavio kao pisca i izvan granica njegove domovine. Obitelj Sandell upoznajemo u vrlo uznemirujućem trenutku kada je devetnaestogodišnja Stella, kći Adama i Ulrike, osumnjičena za ubojstvo mladog i uspješnog poslovnog čovjeka Christophera Olsena. Tim događajem započinje pravna bitka Sandellovih da dokažu nevinost svoje kćeri i oslobode je prijetnje služenja dugogodišnje zatvorske kazne, ali i unutarnja introspekcija oca, majke i kćeri o njihovom dosadašnjem životu i međusobnim odnosima.

Foto: V.B.Z.
Foto: V.B.Z.

S obzirom na to da su svi, pa čak i moja vlastita obitelj - da, možda i ponajprije moja obitelj - mislili da nešto nije u redu sa mnom, pokušavala sam proniknuti u čemu je zapravo problem. Posvuda sam čitala da je bolje kad se na to stavi etiketa, kad problem definiraš njegovim nazivom i znaš da ga imaju i mnogi drugi. Isprva sam mislila da imam poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje, pa granični poremećaj ličnosti, pa shizoidni, pa bipolarni poremećaj. Zaključila sam da je sve to hrpa govana. Ja sam ono što jesam. Dijagnoza: Stella. Imam beskonačno mnogo problema, to ne poričem. Sve sam, samo ne normalna. Moj me mozak zajebava dvadeset i četiri sata dnevno. Ali ne trebam nikakvo ime za to, osim svoje vlastito. Ja sam Stella Sandell. Ako netko ima problema sa mnom, možda toj osobi treba lijek.

M. Edvardsson opisuje nastalu situaciju iz tri perspektive: Adamove (otac), Stelline (kći) i Ulrikine (majka), a kako priča odmiče razotkriva karaktere glavnih likova i njihovu obiteljsku dinamiku. Iako izvana odaju dojam stabilne i skladne obitelji, povratak u prošlost baca novo svjetlo na svakoga od njih. Iz mozaika Adamovih, Stellinih i Ulrikinih sjećanja izranja cjelovita slika obitelji Sandell u trenutku kada je Stellina budućnost na kocki i kada se Adam i Ulrika pitaju koliko su daleko spremni ići da zaštite svoju kćer.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Nastojanje da budem predana majka, kako se činilo, kosilo se s mojom egoističnom čežnjom za samopotvrđivanjem i uspjehom u drugim sferama života i, iako sam se uistinu trudila, nikad nisam uspjela dovoljno potkresati samu sebe da postanem mama kakva se očekivalo da budem, kakva sam i sama vjerovala da želim biti. Istovremeno sam cijelo vrijeme gledala kako se muškarci izvlače s istim tim nedostacima koji su mučili mene, zbog čega sam se osjećala kao bezvrjedan roditelj.

Ovo je roman o roditeljskoj, ali i partnerskoj ljubavi, o (ne)ispunjenim očekivanjima, o tankoj crti između bliskosti i distance i kako ju je lako prekoračiti, o tome kako smo u stanju povrijediti i iznevjeriti i one do kojih nam je najviše stalo, ali i prijeći preko svega uime ljubavi. Od prve stranice M. Edvardsson vješto gradi priču i slojevito profilira likove čime uspješno zaokuplja čitateljev interes do samog kraja i ostavlja nas s pitanjima poput onih koliko stvarno poznajemo svoje najbliže, gdje je granica između iskrene brige i pretjerane kontrole te u kojim životnim okolnostima naš osobni integritet i moral gube bitku sa odlučnom namjerom da spasimo voljenu osobu od neželjenih posljedica.

Nakon romana "Sasvim obična obitelj" M. Edvardsson je objavio još dva psihološka trilera: "Dobri susjedi" (2020.) i "Obiteljska tragedija" (2021.) koji su se također brzo našli na ljestvicama bestselera te doživjeli izdanja u više od trideset zemalja diljem svijeta.