Knjiga: Zaljubi se u svoj život

2019-10-03

Jeste li znali da orao može živjeti i do 70 godina? To ga čini pticom s najdužim životnim vijekom. Međutim, ta dugovječnost ima svoju cijenu. Poput čovjeka i orao, u svojim četrdesetima, prolazi kroz krizu srednjih godina kada odlučuje hoće li umrijeti ili se, na određeni način, ponovno roditi. Njegove duge i elastične kandže ne mogu više loviti plijen, a dug i oštar kljun postaje savijen. Krila mu otežaju i počinju zapinjati za trup što mu onemogućava let. Orao tada može ili umrijeti ili proći bolan proces promjene koji traje 150 dana. Ako izabere promjenu, uputi se na vrh planine i smjesti u gnijezdo gdje prvo kljuca kljunom o kamen sve dok mu kljun ne otpadne. Potom strpljivo čeka da mu izraste novi s kojim iskljuca stare kandže i čeka da mu narastu nove. Na kraju, kljuca svoja stara otežala pera i kad mu narastu nova kreće u novi život koji može potrajati još tridesetak godina.

Foto: Ivana Novačić
Foto: Ivana Novačić

Legendu o orlu možete pročitati na početku knjige "Zaljubi se u svoj život" Ivane Novačić, akademske glazbenice i profesorice glazbene kulture te učiteljice i praktičarke theta healinga, joge i reikija (vlastita naklada, 2018.). Navedena priča vrlo slikovito opisuje proces promjena koje i čovjek prolazi u određenoj životnoj dobi. Da bismo u životu promijenili nešto s čim smo nezadovoljni ili ostvarili nešto čemu težimo i što nas ispunjava nerijetko moramo napustiti čvrsto ukorijenjena uvjerenja, negativne misli, loše navike pa čak i ljude kojima smo okruženi. Najvažnije je donijeti odluku o željenoj promjeni, a onda ćemo otkriti odnosno, osjetiti i koje metode će nam u tome pomoći.

Autorica je knjigu nazvala priručnikom savjeta, vježbi, tehnika i zvukova za unutarnje putovanje te u njoj predstavlja cijelu paletu najrazličitijih metoda od vježbi disanja, meditacije, vizualizacije, crtanja mandala, korištenja glasa (pjevanje) i zvuka (tibetanske zvučne zdjele, zvučne vilice...) te kristala u terapijske svrhe. Njena je želja upoznati čitatelja s vježbama, metodama i tehnikama koje je i sama isprobala te se uvjerila u njihovu učinkovitost, a sve one primjenjuju se u svrhu uravnoteženja i unaprjeđenja općeg psihofizičkog stanja pojedinca. Autorica je izradila i set od 45 autoriziranih energetskih karata nazvanih Vorteks mandale koje prikazuju slike odnosno mandale (na sanskrtu cijeli svijet ili sveti krug), a njihovo korištenje ima za cilj lakše razumijevanje i primjenu nekih od tehnika opisanih u knjizi. Iako tematski predstavlja zaokruženu cjelinu, pojedina poglavlja mogu se samostalno čitati i prakticirati ovisno o osobnim preferencijama i trenutnim mogućnostima čitatelja da se posveti sebi.

Osluškivati svoj unutarnji glas i aktivno djelovati u smjeru ostvarenja svojih želja vodi nas prema življenju života u koji se lako zaljubiti, a ova knjiga može poslužiti kao bogat izvor korisnih savjeta na tom putu.

Izvorno objavljeno: budidobro.com (03.10.2019.)

https://budidobro.com/dobra-knjiga-zaljubi-se-u-svoj-zivot/