Knjiga: Ti si opasna faca

2021-09-16

Život je samo san. Ne pretvaraj ga u noćnu moru... jedan je od brojnih živopisnih savjeta koje Jen Sincero upućuje čitateljima svoje knjige "Ti si opasna faca" (Budilnik izdavaštvo, 2021.). Ova spisateljica, coach i motivacijska govornica već neko vrijeme živi kao globalna nomatkinja i kroz individualna savjetovanja, javne nastupe, edukacije, članke i knjige pomaže ljudima transformirati privatni i profesionalni život. Piše jednostavno, bez uvijanja i rado pribjegava "uličnom" rječniku kako bi privukla pažnju čitatelja (kod onih koji ne vole psovke vjerojatno i negativnu, ali ipak pažnju), pojednostavnila nešto što izgleda kao nedokučiva životna mudrost ili naprosto naglasila poantu onoga o čemu priča.

Foto: Budilnik izdavaštvo
Foto: Budilnik izdavaštvo

Kao djecu pumpaju nas strahom, kao i šećerom, a kad odrastemo, nastavljamo ga upijati preko loših televizijskih vijesti, crne kronike u novinama, nasilja u knjigama, filmovima i videoigricama te svim ostalim smećem koje nas puni strahom prema svijetu preko svake mjere. Naučimo igrati na sigurno i ne riskirati i upozoravamo ljude oko sebe da slijede naš primjer.

Taj dio našega društvenog programiranja postao je toliko uvriježen da ni ne primjećujemo da to radimo.

Na primjer, koja bi bila tvoja prva reakcija kad bi ti netko koga zaista voliš i do koga ti je zaista stalo rekao, frcajući od uzbuđenja, neku od sljedećih rečenica:

Uzet ću ogroman kredit da pokrenem svoj posao iz snova.

Idem na put oko svijeta. Na godinu dana. Sam.

Dajem otkaz na svome sigurnome poslu na puno radno vrijeme kako bih se posvetio glumi.

Prošli tjedan upoznao sam totalno nevjerojatnu osobu i zaljubljen sam do ušiju. I vjenčat ćemo se.

Idem skakati padobranom.

Kad vidimo da se netko sprema na veliki rizik, naš prvi impuls je, najčešće, zavrištati: "Pazi!" Ne samo da nam je prešlo u naviku sijati strah, brigu i sumnju jedni po drugima nego se time još i ponosimo vjerujući da na taj način pokazujemo da nam je stalo.

TO je ono čega se treba bojati, ako mene pitaš.

Kroz 27 poglavlja svoje knjige J. Sincero se dotiče onih tema koje smatra važnima na putu od nezadovoljstva životom do ispunjenog i svrhovitog življenja. Posebnu pažnju posvećuje našim uvjerenjima koja umnogome određuju našu stvarnost. Drugim riječima, podržava stav da je naša zbilja odraz naših uvjerenja. Ona mogu biti takva da djeluju podupiruće i vode nas ka željenom cilju ili ograničavajuća i kao takva onemogućuju da postignemo ono čemu težimo. Štoviše, zbog svojih uvjerenja se često nećemo niti usuditi promisliti da bi nešto mogli biti, postati, imati, raditi... u životu. Već u glavi si ne dozvoljavamo niti zamisliti neke od potencijalnih scenarija koji bi nas usrećili. A sve je moguće! - poručuje nam Jen.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Uspješni ljudi su ne samo voljni prihvatiti neugodu već i znaju da im to mora postati navika ako žele ostati uspješni. Nastavljaju se probijati kroz svaki novi izazov umjesto da stagniraju i zadovolje se onim što imaju. Mišić rasturanja je poput svakog drugog mišića - ako ga ne upotrebljavaš, oslabit će. Ako postigneš svoj veliki proboj i pomisliš "Uspio sam, TO je to!", a zatim se opustiš očekujući da se dugoočekivana struja fenomenalnosti nastavi slijevati u tvoj život, izgubit ćeš snagu svog mišića i skliznuti natrag u želatinasto stanje u kojem si bio prije negoli si krenuo vježbati.

Nastavi se kretati naprijed, nastavi se razvijati i probijati kroz prepreke, nastavi evoluirati. Probiješ jednu razinu i nađeš se na sljedećoj, a zatim ponovno zakoračiš jedan korak naprijed. Svaki put kad se razviješ, naučiš nešto novo, što u principu znači da ti ponovno mora postati neugodno. Jer kad stigneš na razinu na kojoj nikad prije nisi bio, suočavaš se s izazovima kakve nikad prije nisi imao. Razlika između uspješne i neuspješne osobe jest ta što je uspješna osoba voljna nastaviti se probijati kroz izazove umjesto da se povuče i sakrije u svoju novu zonu ugode.

Iz svake autoričine rečenice izbija odlučnost i entuzijazam, a prije svega vjera da svatko od nas može aktivno utjecati, štoviše, kreirati svoj život u željenom smjeru. Čitanje ove knjige nudi poticaj da barem pokušamo nešto promijeniti kako bismo bili zadovoljniji. Iako... J. Sincero poručuje da je "pokušao sam" luzerska zamjena za "rasturio sam" i time nas izaziva da se ozbiljno primimo posla, a ne samo pokušavamo promijeniti život nabolje. Nudi nam smjernice i alate kako to možemo učiniti, a dodatno nas motivira kroz primjere iz vlastitog života na način da doista živi ono što promovira.   


Izvorno objavljeno: budidobro.com (15.09.2021.)

https://budidobro.com/dobra-knjiga-ti-si-opasna-faca/