Knjiga: Ne daj hrpi da te iscrpi

2020-08-12

Najvrjednije lekcije koje učite organiziranjem su suočavanje, otpuštanje i zahvalnost. - poručuje Tamara Kajari certificirana profesionalna organizatorica i autorica praktičnog priručnika "Ne daj hrpi da te iscrpi" (SLAGALICA organiziranje, 2019.) u kojem čitateljima nudi savjete kako se riješiti nepotrebnih stvari, obaveza i ljudi.

Foto: SLAGALICA organiziranje
Foto: SLAGALICA organiziranje

U uvodnom dijelu autorica iznosi svoju osobnu priču koja potvrđuje da nešto čime se bavimo iz
hobija može izrasti u posao od kojeg živimo. Diploma iz ekonomije kao i desetljeće rada u korporativnom okruženju u prodaji i marketingu nije pokolebalo Tamaru da pruži šansu nečemu što voli i što joj je "u krvi", a to je organiziranje prostora, vremena i života u cjelini. Stoga 2016. godine osniva tvrtku za pružanje usluga profesionalnog organiziranja "SLAGALICA organiziranje" i završava edukaciju za profesionalne organizatore na Akademiji za profesionalne organizatore u Kaliforniji.

Da biste se osjećali zadovoljno i imali volje i vremena za ono što želite raditi, prostor i vrijeme u kojem živite moraju služiti vama, a ne obratno. Vaš dom mora biti utočište, a ne skladište. Vaši vremenski rasporedi moraju biti odraz vaših, a ne tuđih prioriteta. Da biste to postigli, vaše organizacijske vještine moraju biti takve da redovito uspijevate stvarati vrijeme i volju za vama drage aktivnosti i ljude. To nije sebičnost već odgovornost prema vlastitom mentalnom zdravlju.

Knjiga je podijeljena u dva poglavlja. Prvo naslovljeno "Hrpe i njihova moć iscrpljivanja" bavi se uzrocima nastajanja hrpi u našim životima - fizičkih (opipljive stvari nagomilane u našim domovima, uredima i sl.), ali i onih drugih nevidljivih koje profesionalni organizatori dijele na digitalne (sve što imamo, koristimo i čuvamo u digitalnom obliku) i mentalne ("glasovi" u našim glavama koji nas podsjećaju i upozoravaju što "moramo" ili se "očekuje" od nas). Sve su te hrpe, naglašava autorica, samo posljedica nerealnih očekivanja, opterećenosti prošlošću, brigom za budućnost, pogrešnom percepcijom vrijednosti i prikrivanja stvarnih problema. U konačnici, radi se o našem stavu prema životu u smislu preuzimamo li odgovornost za sebe i ono što nam se događa, te donosimo odluke za koje smatramo da su u danom trenutku najbolji izbor (ne nužno uvijek i željen, ali svakako "najmanje zlo") ili glumimo žrtvu i ponašamo se kao promatrači vlastitog života.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Riješiti se bilo koje hrpe i ne dozvoliti da vas ikada više iscrpljuje, nemoguće je bez dobro postavljenih prioriteta, tj. bez suočavanja. Kao i kod rješavanja bilo kojeg problema u životu, suočavanje je jedini ispravan početak. Bez adekvatne svijesti, donošenje dobrih odluka jednostavno nije moguće.

Za one koji su
odlučni riješiti se svojih životnih hrpa svake vrste T. Kajari u drugom poglavlju "Ne daj hrpi da te iscrpi" predstavlja svoju RED formulu, univerzalan i jednostavan način za organiziranje svega. RED je kratica od razvrstati (R), eliminirati (E) i
dodijeliti mjesto (D) što su ujedno tri temeljna koraka svakog organizacijskog procesa.

Raščistiti i sortirati odjeću, sastaviti vremenski raspored i pridržavati ga se, reći "ne" bez osjećaja grižnje savjesti ili predano raditi na dosadnom, ali nužnom zadatku samo su različite varijante istog stanja - stanja imanja vlastite šire slike. To nije ništa drugo nego stanje potpune jasnoće onoga što vam je zaista bitno u životu, ali i onoga što nikako ne želite.

Priručnik obiluje brojnim konkretnim savjetima koje možemo odmah samostalno početi primjenjivati u svojoj svakodnevici. Ukoliko ipak procijenimo da bi nam za motivaciju i početni zalet u eliminaciji naših hrpa, a time i reorganizaciji života dobro došla profesionalna pomoć možemo se obratiti autorici putem e-adrese: tamara@slagalicaorganiziranje.hr jer ono što ćemo dobiti kao ishod je mentalni mir, a on je, ističe Tamara, neprocjenjiv! 

Izvorno objavljeno: budidobro.com (12.08.2020.) 

https://budidobro.com/dobra-knjiga-ne-daj-hrpi-da-te-iscrpi/