Knjiga: Moć svrhe

2020-04-18
Foto: Ostvarenje
Foto: Ostvarenje

Ovu sam knjigu napisao iz dubokog uvjerenja da živimo u duhovnom svijetu koji se neprestano razvija, te da svaka osoba nosi jedinstvene darove i svrhu kojima pridonosi ovome svijetu. - poručuje Richard J. Leider u predgovoru svoje knjige "Moć svrhe - pronađite smisao, živite dulje, bolje" (Ostvarenje, 2011.). Autor je devet knjiga prevedenih na 21 jezik i prodanih u preko milijun primjeraka od kojih tri uživaju i status bestselera. "Moć svrhe" i "Repacking Your Bags" (nema hrvatskog izdanja) smatraju se klasicima iz područja osobnog razvoja. Začetnik je i jedan od najboljih svjetskih trenera u području obučavanja voditelja i menadžera, a njegova predavanja i edukacije odslušalo je više od sto tisuća polaznika iz pedeset korporacija diljem svijeta. Osnivač je i predsjednik tvrtke Inventure Group koja se bavi edukacijom i savjetovanjem, a značajan dio svog profesionalnog rada posvetio je pomaganju ljudima da otkriju vlastitu svrhu i životni poziv kako u poslu tako i u životu općenito. Ova je knjiga posvećena upravo tome - pronalaženju i življenju svoje svrhe.

Životna svrha je dar koji pružate prirodno i spontano.

...

Vaša je svrha dar iz tri razloga. Prvo, ne morate je zaslužiti - s njom ste se rodili. Drugo, ona je dar jer ćete vi nešto dobiti kad se s drugima počnete ophoditi vođeni svojom svrhom. I treće, ona je dar koji primaju i drugi jer od vas dobivaju nešto što mogu zadržati.

Međusobno se razlikujemo po svojim sposobnostima, znanjima i vještinama kao i interesima i motivaciji. Neki od nas su više sportski, a drugi umjetnički tipovi. Neki su individualci i kreativci ili, pak, timski igrači uvijek spremni pomoći drugima. No, svima nam je zajedničko da se želimo osjećati dobro, korisno i živjeti ispunjen život, bili toga svjesni ili ne. Ipak, u tome svi ne uspijevamo.

Svatko se od nas prije ili kasnije suoči s vlastitom pričom, i tada smo pozvani da definiramo vlastiti život na ovom planetu, svoj razlog za postojanje. Naša priča obično ispliva kad nas uobičajeni odgovori na vlastita pitanja više ne zadovoljavaju. Ništa naš život ne oblikuje više od pitanja koja si postavljamo - ili koja odbijamo postaviti - tijekom čitavog života.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kad se osvrnemo oko sebe lako prepoznajemo ljude koji su pronašli svoj raison d'etre po načinu na koji pristupaju svom poslu i životu u cjelini - motivirano, energično, s lakoćom i osmjehom na licu. Zašto je tako? Jer oni vjeruju da je ono što rade korisno i ima smisla, ne samo njima samima nego i okruženju u kojem žive. Njihov posao nije samo posao već životni poziv. Oni osjećaju da kroz njega daju cijelog sebe, svoje talente i trud ulažu u nešto što vole i u čemu uživaju. Sve to uvelike pridonosi njihovom osjećaju zadovoljstva životom, a time i njihovom mentalnom i fizičkom zdravlju. Vrijedi i obrnuto - kad radimo posao koji nije u skladu s našom svrhom, kada u njemu ne vidimo smisao skloni smo biti manje angažirani i učinkoviti, te manje zadovoljni. Stres koji osjećamo obavljajući takav posao nije poticajan jer ne proizlazi iz tzv. kreativne napetosti, odnosno naše unutarnje želje da nešto napravimo, riješimo ili damo svoj doprinos već iz nevoljkosti i opterećenja koje osjećamo samim time što ulažemo vrijeme i trud u nešto u čemu se suštinski ne pronalazimo.

Većina ljudi u nekom dijelu svog života iskusi unutarnje odumiranje. Kad osoba pred sobom nema izazovne, smislene zadatke i pošteđena je pozitivnog stresa koji proizlazi iz rješavanja tih zadataka, dolazi do unutarnjeg odumiranja. To je stanje u kojem nemamo poticajan razlog za ustajanje iz kreveta svakog jutra. Unutarnje odumiranje slično je vrtu u kojem ništa ne raste - on je prazan. Život nema svrhu; ništa nas ne pokreće. U životu nam nedostaje nade; on se nastavlja dan za danom istim, jednoličnim tempom. Hellen Keller je rekla: "Život je ili odvažna pustolovina ili ništa." To ništa je unutarnje odumiranje.

Sazrijevamo s godinama i iskustvom koje nam one donose. Svatko na svoj način i svojim tempom. Od rođenja do smrti prolazimo kroz određene faze (djetinjstvo, mladenaštvo, zrela dob, starost) i u svakoj od njih susrećemo se s nekim ključnim životnim pitanjima, dvojbama pa i krizama. Odgovori do kojih ćemo doći i načini na koje (ne)ćemo prevladati krize određuju naš daljnji put razvoja. Leider ga opisuje kao spiralu života i naglašava da je razvoj moguć samo stjecanjem novih fizičkih, psihičkih, emocionalnih i duhovnih spoznaja u svakoj od faza.

Otkrivanje osobne svrhe je putovanje koje traje od kolijevke do groba. Kako postajemo zreliji, naša se svrha produbljuje, obogaćuje i ukazuje se svakoga trenutka. Svrhovitost počinje iskrenom željom da se povežemo s najvećom dobrotom u sebi i drugima.

Autor se služi jednostavnim i pitkim stilom pisanja, te konkretnim primjerima kako bi čitateljima približio temu, a na kraju knjige nalazi se i dodatak s praktičnim alatima (upitnici za samoprocjenu, pitanja za grupni rad i preporučena literatura) koje čitatelji mogu i samostalno primijeniti da si olakšaju propitkivanje o vlastitoj svrsi i životnom pozivu.