Neville L. Goddard: Moć imaginacije

2022-05-02

Knjiga "Moć imaginacije" (Budilnik izdavaštvo, 2021.) predstavlja zbirku tri djela Nevillea Lancelota Goddarda u hrvatskom prijevodu. Radi se o naslovima "Probuđena imaginacija" iz 1954., "Potraga" iz 1946. i "Tajna je u osjećaju" iz 1952. godine. Objedinjene u jednu cjelinu lijepo se sadržajno nadopunjuju kao autorov putokaz čitatelju kako da svoju sposobnost imaginacije koristi u kreiranju željenih životnih okolnosti. N. Goddard je američki autor, predavač i učitelj koji u svojim predavanjima i knjigama nudi psihološko tumačenje Biblije smatrajući da ona nije povijesni zapis drevne civilizacije niti biografija Isusa Krista već parabola o čovjeku, točnije, psihološkoj drami koja se odvija u našoj svijesti. Za njega je ljudska svijest i imaginacija sâm Bog, a koristeći se njima čovjek može kreirati vlastitu stvarnost. Ono što smatramo objektivnom realnošću za Goddarda je nesumnjivo ništa drugo doli odraz našeg unutarnjeg svijeta.

Foto: Budilnik izdavaštvo
Foto: Budilnik izdavaštvo

Stanje iz kojeg razmišljamo određuje objektivni svijet u kojem živimo. Bogataš, siromah, dobar čovjek i lopov ono su što jesu zahvaljujući kvalitetama stanja iz kojih gledaju svijet. Razlika između njihovih svjetova ovisi o razlici između njihovih stanja. Jedan isti svijet toliko je različit za pojedince. Ne spajaju se imaginacijom ni postupci ni ponašanje dobrog čovjeka, već njegov pogled na svijet. Beskorisno je poboljšavati vanjsko ako unutarnje stanje nije promijenjeno. Uspjeh se ne postiže oponašanjem vanjskih aktivnosti uspješnih ljudi, već ispravnim unutarnjim aktivnostima i ispravnim unutarnjim govorom. Ako se prestanemo poistovjećivati s određenim stanjem, što je moguće u svakom trenutku, tad nestaju uvjeti i okolnosti kojima je sjedinjenje stanja i imaginacije dalo život.

S obzirom da je proteklo nekoliko desetljeća otkad su ova djela nastala, ne čudi što se Goddardov stil pisanja doima pomalo arhaičnim dok istodobno privlači i svojom jednostavnošću. Međutim, u naizgled jednostavno sročenim rečenicama izražene su misli koje zahtijevaju punu pozornost čitatelja jer ih samo na taj način može razumjeti i usvojiti. N. Goddard polazi od temeljne pretpostavke da je svijest početak i kraj naše stvarnosti zbog čega se njegovo poučavanje smatra pretečom Zakona privlačenja, koncepta koji posljednjih godina bilježi veliku popularnost. Pristup osobnom razvoju i transformaciji koji je N. Goddard promovirao kroz svoje knjige i predavanja priskrbio mu je status jednog od najznačajnijih duhovnih učitelja prošlog stoljeća.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Svijest je jedna jedina stvarnost, ne figurativno, već doista. Ta stvarnost se, radi jasnoće, može usporediti s tokom koji je podijeljen na dva dijela, svjesni i podsvjesni. Da bi se upravljalo zakonom svijesti na inteligentan način, potrebno je razumjeti odnos između svjesnog i podsvjesnog. Svjesno je osobno i selektivno; podsvjesno je neosobno i neselektivno. Svjesno je područje posljedice; podsvjesno je područje uzroka. Ovo predstavlja podjelu svijesti na muški i ženski aspekt. Svjesno je muški aspekt; podsvjesno ženski. Svjesno rađa ideje i utiskuje ih u podsvjesno; podsvjesno prima ideje i daje im oblik i izraz. Ovim zakonom - prvo začećem ideje, a zatim utiskivanjem začete ideje u podsvjesno - sve stvari evoluiraju iz svijesti. Bez ovog redoslijeda ne bi postojalo ništa stvoreno. Svjesno utiskuje ideje u podsvjesno dok podsvijest izražava sve što je utisnuto u nju. Podsvijest ne stvara ideje, već prihvaća istinitim one ideje koje svjesni um osjeća istinitim i, na samo njoj znan način, objektivizira prihvaćene ideje.

Kako utiskivati željene ideje i viziju realnosti u podsvijest ne bi li ih ona materijalizirala u našem životu? Svjesno razmišljajući iz te željene stvarnosti i osjećajući se kao da je već živimo. Prema Goddardu, to je jedini put koji će dovesti do našeg potpunog poistovjećivanja sa željenim stanjem te će ga naša svijest kao ideju utisnuti u podsvijest, a ona potom materijalizirati. U svijesti je sve moguće - bilo koje stanje, situacija, događaj imaju potencijal da se manifestiraju u stvarnosti. Ono što ometa ili koči taj proces su naša uvjerenja, osjetila i prethodno iskustvo jer oni svjedoče sadašnjost (i prošlost) koja se razlikuje od onoga čemu težimo i tako onemogućavaju svijest i podsvijest da ono željeno usvoje kao istinito. Da bismo premostili jaz između sadašnjosti i budućnosti Goddard nudi alate u obliku snova, molitve i osjećaja koji će nas prevesti iz stanja kakvo jest u stanje koje želimo. Čini se jednostavno, ali nije jer u primjeni ovih alata treba biti dosljedan, discipliniran i uporan. No, tko ustraje biti će nagrađen željenom stvarnošću, što autor potkrepljuje i primjerima iz vlastitog, ali i života drugih ljudi koji su praktično primijenili njegove savjete.

Ono što osjećate da jeste, to jeste i to vam je dano.

Izvorno objavljeno: budidobro.com (22.04.2022.)

https://budidobro.com/dobra-knjiga-moc-imaginacije/