Knjiga: Izvor

2021-03-26

Britanska liječnica i neuroznanstvenica Tara Swart autorica je bestselera "Izvor" (V.B.Z., 2020.) prevedenog na 36 svjetskih jezika. Predaje na MIT-ovoj Poslovnoj školi Sloan, drži govore na velikim međunarodnim konferencijama te savjetuje organizacije i pojedince kako da razviju psihološku otpornost i budu visoko učinkoviti unaprjeđujući svoje sposobnosti suočavanja sa stresom, upravljanja emocijama i informacijama. Njena je želja pomoći ljudima da mijenjaju način na koji žive i rade primjenjujući jednostavne preporuke i prakse čija je efikasnost utemeljena na provjerenim spoznajama iz neuroznanosti.

Rašireno je uvjerenje (kojeg se nikako ne možemo osloboditi!) da koristimo samo deset posto mozga. To zapravo nije istina, ali naša sklonost prema toj statistici negira znanstvenu istinu da je moždani potencijal rasta i promjene te način na koji to usmjerava naš život znatno veći nego što vjerujemo.

Foto: V.B.Z.
Foto: V.B.Z.

Autorica naglašava važnost razvijanja tzv. oštroumnog mozga kojeg karakteriziraju sposobnosti usmjeravanja na jedan po jedan zadatak, različitog načina promišljanja o istoj situaciji ili problemu, glatkog prijelaza s jednog načina razmišljanja na drugi te povezivanja ideja različitih kognitivnih puteva koje će rezultirati integriranim rješenjima. Takav vid cjelovitosti mozga podrazumijeva uravnoteženo korištenje šest načina razmišljanja koji se odnose na upravljanje emocijama (emocionalna inteligencija), poznavanje sebe iznutra i izvana (tjelesnost i interocepcija), vjeru u sebe (instinkt i intuicija), ustrajnost u ostvarivanju ciljeva (motivacija), donošenje dobrih odluka (logika) i osmišljavanje budućnosti i idealnog života (kreativnost).

Istinska je moć mozga u tome što može integrirati ono što mislimo s našim osjećajima, što znači moždanu koru i limbički sustav, te ono što nam govori intuicija i što doživljavamo cijelim tijelom. Tako se stvara životno iskustvo koje nam uistinu pripada; iskustvo ispunjeno povjerenjem u vlastitu nevjerojatnu sposobnost uspješnog svladavanja okolnosti, dok je svaki dio našeg bića usklađen s drugima i potpuno povezan.

Dostupnost različitih načina razmišljanja i mogućnost njihove integracije u svrhu iznalaženja optimalnih rješenja počiva na dokazanoj povezanosti i međudjelovanju mozga i tijela putem neuroendokrinog sustava koji obuhvaća žlijezde s unutarnjim lučenjem i hormone te autonomni živčani sustav koji predstavlja sve dijelove živčanog sustava osim samog mozga i kralježnične moždine. No, svi moždani putevi nam nisu jednako razvijeni jer smo se skloni oslanjati na dva-tri koji zbog toga prevladavaju u našem svakodnevnom funkcioniranju. Druga dva-tri aktiviramo povremeno i to najčešće u nekim kriznim situacijama, a jedan do dva gotovo uopće ne koristimo. Zato nas T. Swart potiče da svjesno uvježbavamo primjenu svih šest načina razmišljanja dok nam svi ne prijeđu u naviku. To je posebno važno jer je raširena uvriježena pretpostavka da je logično mišljenje najučinkovitije jer nam omogućava uočavanje povezanosti događaja po načelu uzrok-posljedica što doprinosi preuzimanju odgovornosti za naše postupke. No, nedostatak mu je u sklonosti da zbog toga budemo pretjerano oprezni i izbjegavamo svaki rizik što nas, pak, može znatno ograničavati u ostvarenju željenih ciljeva i vlastitih potencijala.

Foto: Burst
Foto: Burst

Strah je snažna emocija koja se javlja u primarnom dijelu mozga. U tom stanju oni dijelovi mozga koji kombiniraju emocije i pamćenje postaju pretjerano aktivni i u njima se stalno oglašava alarm te izvlače na površinu neugodne uspomene i prošle neuspjehe kao dio sigurnosnog mehanizma koji nas štiti od opasnosti. Time se stvara obrazac ponašanja koji potiče reakciju smišljenu da nam pomogne u bijegu od rizika. Zanimljivo je da neuspjeh ima dvostruko jači utjecaj na mozak od jednakovrijednog uspjeha, stoga je vjerojatnije da ćemo više nastojati izbjeći potencijalni neuspjeh, nego pokušati postići uspjeh.

Kombiniranjem različitih načina razmišljanja pomažemo svojoj logici da uspješno razlučuje koje rizike vrijedi preuzeti na putu do cilja, a koje izbjeći kako bismo si omogućili osobni rast ne ugrožavajući osjećaj sigurnosti.

Nakon što je čitatelja upoznala sa strukturom i načinom funkcioniranja mozga, njegovom neuroplastičnošću i prednostima razvoja tzv. oštroumnog mozga, autorica ga vodi kroz četiri faze procesa buđenja Izvora kojima aktivno mijenjamo način na koji funkcionira naš um: podizanje svjesnosti, postavljanje namjere, usmjeravanje pažnje i promišljenu praksu. Da bi svaka od njih polučila željeni ishod T. Swart nudi konkretne vježbe koje će nam u tome pomoći.

Vi ste arhitekt, dizajner i domar Izvora; imate moć stvaranja, održavanja i razaranja svojih neuralnih veza. Taj je proces neuroplastičnost na djelu. Svatko tko sumnja u tu moć može se okrenuti znanosti i pronaći čudesne primjere neuroplastičnosti. U svom najpozitivnijem obliku neuroplastičnost je ključ samoostvarenja.

Izvorno objavljeno: budidobro.com (24.03.2021.)

https://budidobro.com/dobra-knjiga-briljantne-spoznaje-o-iznimnoj-snazi-misli/