Houston Kraft: Istinska ljubaznost

2022-04-07

Motivacijski govornik i edukator Houston Kraft je 2016. godine sa svojim prijateljem i mentorom Johnom Norlinom, osnovao organizaciju CharacterStrong koja pomaže školama u učinkovitijem razvoju emocionalne inteligencije i socijalnih vještina učenika. Dosada su u više od 2.500 škola u deset država pričali o ljubaznosti, samokontroli i ustrajnosti milijunu i pol učenika diljem svijeta. S vremenom se prometnuo u strastvenog promotora ljubaznosti što je u konačnici rezultiralo i objavom knjige "Istinska ljubaznost" (Egmont, 2021.) u kojoj iznosi što je za njega ljubaznost, koje obrasce ponašanja obuhvaća i kako svjesno možemo poraditi na tome da ih usvojimo i tako postanemo ljubazni(ji).

Foto: Egmont
Foto: Egmont

Ljubaznost kakva je svijetu potrebna je ljubaznost utemeljena u duboko sposobnoj i pomno njegovanoj emocionalnoj inteligenciji. Kad možete izabrati biti ljubazni bez obzira na to kako se osjećate, tad se vaš raspon ljubaznosti počinje širiti onkraj onih s kojima već razmišljate jednako, ponašate se jednako ili vam se jednostavno sviđaju. Kad vaša ljubaznost više ne ovisi o vašim prolaznim osjećajima, počinjete razvijati sposobnost za suosjećanje koja više ovisi o disciplini nego o drami.

H. Kraft preispituje što sve karakterizira ljubazno ponašanje i što utječe na to kada ćemo biti ljubazni, a kada ne, a potom objašnjava zašto uljudnost nije ni blizu isto što i ljubaznost. Manjak ljubaznosti u užurbanoj svakodnevnici koju živimo pripisuje vrijednostima koje nam nameće kapitalizam kao društveno uređenje koje prevladava u većem dijelu onoga što smatramo "razvijenim svijetom". Kultura koja ga prati nameće nam uvjerenje da nismo dovoljno dobri, odnosno dostatni takvi kakvi jesmo. Ono pogoduje potrošačkom društvu koje opstaje samo pod uvjetom da stalno težimo nečem "većem", "višem", "boljem" gomilajući materijalna dobra, trčeći za novcem, statusom ili "vječnom mladosti". Ako nismo dovoljni sami sebi i ulažemo pažnju, vrijeme i energiju da se upotpunimo, ne ostaje nam kapaciteta za posvećivanje drugima. A istinska ljubaznost je upravo to: poklanjanje svoje pažnje i vremena drugima.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Da bismo izgradili povjerenje potrebno za prihvaćanje istinske ljubaznosti, moramo razumjeti od čega se ono sastoji. Ljudima su potrebne tri osnovne stvari: empatija, vjerodostojnost i dosljednost. Vjeruju li da ih razumijete (empatija)? Vjeruju li da je vaše nastojanje iskreno i temeljeno na poštenoj namjeri (vjerodostojnost)? Vjeruju li da je vaše današnje djelo u skladu s ostalim dijelovima vašeg života? U skladu s onim što ćete učiniti sutra i preksutra (dosljednost)? Vaša djela moraju biti slobodna od izvanjskih očekivanja i morate se doimati vjerodostojno u svojoj želji za najvećim dobrom, a ne da zadovoljite svoj ego ili nešto dobijete zauzvrat. U nekim situacijama morate mi dokazati da mislite ozbiljno tako što ćete se ponovno pojaviti. I nastaviti dolaziti. "Jesam li ja za tebe jednokratni događaj, ili mariš dovoljno da se vratiš? Hoćeš li biti ljubazan prema meni i u moje loše dane? Primam li tvoje sažaljenje ili sam vrijedan tvoga stalnog truda?" Dosljednost je presudna za povjerenje, jer vrijeme je dragocjeno. Istinska ljubaznost vježba je dodjele pažnje.

Zašto je opasno poistovjećivati uljudnost i ljubaznost? Zato jer uljudnost stupa na scenu kad smo dobre volje, kad nam je netko simpatičan, kad imamo vremena ili naprosto želimo ostaviti dobar dojam, a možda i kao reakcija na tuđu ljubaznu gestu. Što god da je povod našoj uljudnosti, rezultat će prije svega biti zadovoljstvo našeg ega. S druge strane, istinska ljubaznost temelji se na empatiji i svjesnoj namjeri da se želimo posvetiti drugoj osobi i kad nam to nije ugodno, praktično ili usput. Ona je proaktivna i ne ovisi o našem trenutnom raspoloženju i osjećajima. Zahtijeva disciplinu i predanost. Istinska ljubaznost, ističe Kraft, može promijeniti svijet na bolje.

Moj prijatelj Dexter Davis jednom mi je rekao: "Svi smo mi ljudi u nastajanju." Da bismo postali osobine koje smo uvijek željeli biti - ljubazni ili nešto slično tome - moramo iznova odrediti prioritete u onom što neprestano činimo. Moramo priznati da je "zaposlenost" stalna izlika što i jest - neodređeni kulturni vršnjački pritisak, koji nas drži toliko zakopanima u materijalno, da ne možemo biti ništa osim površinski uspješni. Vrijednosti našeg karaktera nije lako izmjeriti, ali svejedno su veoma važne.

S obzirom da Houston Kraft vjeruje da je ljubaznost osobina koju možemo razvijati i unaprjeđivati u svojoj knjizi nudi i konkretne aktivnosti koje nam u tome mogu pomoći, a njegova iskrena promišljanja o tome kako da svijet učinimo ljepšim mjestom za život i potaknuti da to doista i napravimo.

Izvorno objavljeno: budidobro.com (13.03.2022.)

https://budidobro.com/dobra-knjiga-istinska-ljubaznost/