Knjiga: Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima

2019-08-16

Japanski filozof Ichiro Kishimi i pisac Fumitake Koga u svojoj knjizi "Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima" (Planetopija, 2019.) predstavljaju temeljna načela tzv. individualne psihologije čiji je začetnik austrijski liječnik Alfred Adler.

Iako početno jedan od Freudovih sljedbenika, Adler se s vremenom razišao s njim u objašnjenjima funkcioniranja ljudske ličnosti i ponašanja što je dovelo do nastanka novog teorijskog pravca u psihologiji. Jedna od ključnih razlika između Freuda i Adlera jest u tumačenju ljudskog ponašanja - Freudov pristup je etiološki i bavi se uzrocima ponašanja, a Adlerov teleološki, jer se usmjerava na svrhu, odnosno ciljeve, ponašanja. Drugim riječima, Freud ponašanje ljudi smatra određenim njihovom prošlošću i prethodnim iskustvima, a Adler vlastitim izborima i ciljevima koji si sami zadaju i tvrdi:

Nijedno iskustvo samo po sebi nije uzrok našega uspjeha ili neuspjeha. Ne patimo od šoka zbog naših iskustava (takozvanih trauma) nego ih pretvaramo u što god odgovara našim ciljevima. Naša nas iskustva ne određuju, ali je značenje koje im pridajemo samoodređujuće.

te dodaje:

Ne možeš promijeniti ono s čime si rođen. Ali možeš vlastitim snagama promijeniti način na koji se služiš tom opremom. U tom se slučaju, dakle, jednostavno usredotočiš na ono što možeš promijeniti, umjesto na ono što ne možeš. To je samoprihvaćanje.

U formi dijaloga između filozofa i mladića, Kishimi i Koga, na jednostavan i razumljiv način iznose i ostale ključne postavke Adlerovog nauka poput one da osobnost pojedinca nije urođena i nepromjenjiva, već predstavlja životni stil koji obuhvaća svjetonazor osobe i njezin pogled na život.

U životnom stilu važno je ono što je ovdje i sada i čovjek ga može svojevoljno mijenjati. Život temeljen na prošlosti izgleda kao ravna crta samo zato što neprestano donosiš odluku da se nećeš promijeniti. Život pred tobom potpuno je prazna stranica i pred tebe nisu postavljene nikakve tračnice po kojima moraš ići.

Živjeti ovdje i sada znači biti svjestan trenutnih mogućnosti i okolnosti svog života te predano i savjesno činiti što se može kako bi se ostvarili željeni ciljevi. Kada postavljamo ciljeve u budućnost, a na sadašnjost gledamo kao na pripremno razdoblje uz stav "učinit ću to i to kad dođe pravo vrijeme", ustvari, odgađamo vlastiti život.

Uz samoprihvaćanje i življenje u sadašnjosti, još jedna važna karika individualne psihologije su međuljudski odnosi koje Adler smatra "izvorom svih problema koje pojedinac ima". No, svi ti problemi su i prilika za njegov razvoj jer... ako se ja promijenim, svijet će se promijeniti. Nitko neće promijeniti svijet umjesto mene.

Čitajući ovu knjigu osvješćujemo da nismo marionete u rukama svemoćnog života ma koliko on može biti nepredvidljiv i, nerijetko, težak. Na nama je da preuzmemo svoj dio odgovornosti za vlastitu sreću i djelujemo u granicama svojih mogućnosti te ga ispunimo smislom i svrhom.

Izvorno objavljeno: budidobro.com (16.08.2019.)

https://budidobro.com/dobra-knjiga-imati-hrabrosti-ne-svidjeti-se-drugima/