Knjiga: Bog nikad ne trepće

2020-11-28

Američka spisateljica, novinarka i radijska voditeljica Regina Brett, zaokružila je svojih pedeset godina života objavom knjige "Bog nikad ne trepće" (Poetika, 2020.) u kojoj donosi isto toliko lekcija kojima ju je naučilo iskustvo življenja.

Moj je život znao biti poput "crne kraljice", one igre koje smo igrali kao djeca. Kad se ona okrene, moraš ostati u položaju u kojem si se u tom trenutku zatekao. Kad god bi mi se nešto dogodilo, ja bih se ukočila poput kipa, bojeći se da će nešto poći po zlu ili da ću donijeti pogrešnu odluku. Problem je u ovome: ako predugo stojiš u mjestu, to je tvoja odluka.

S 21. godinom ostala je trudna i izabrala biti samohrana majka, a dva desetljeća poslije suočila se s teškom bolesti - rakom. Kada na oboje pogleda s vremenskim odmakom, zaključuje da su to dva ključna, ali i najbolja iskustva koja su joj se mogla dogoditi. Oba su sa sobom donijela darove po određenoj cijeni. Majčinstvo je odgodilo završetak studija i poremetilo neki očekivani slijed životnih događaja, ali je donijelo duboko iskustvo roditeljske ljubavi. Rak joj je donio ozbiljnu prijetnju smrti, mučne kemoterapije i zračenja koje su privremeno znatno narušile njen izgled, zdravstveno stanje i kvalitetu života te mastektomiju koja joj je nepovratno izmijenila tijelo. S druge strane, nagradio ju je posve novim pogledom na život i mudrošću koja joj je omogućila da, nakon pobjede nad bolešću, živi ispunjena zahvalnošću, svrhovito i s jasno definiranim prioritetima.

Zadaća je nas koji smo preživjeli - bolest, razvod, tugu, očaj - svjedočiti, nositi svjetlost nade za sve ljude koji još uvijek traže put kroz tamnu dolinu. Mi koji smo našli izlaz iz te doline dužni smo o tome govoriti. S naše točke gledišta svaki dan života izgleda kao pravo čudo.

Upravo ta nova životna perspektiva bila je jedan od poticaja i za pisanje ove knjige. Željela je spoznaje do kojih je došla podijeliti s drugima i tako im pomoći da s manje lutanja od nje prigrle dobre životne navike.

Nitko zapravo nema loš život. Čak nema ni loš dan. Samo loše trenutke.

Pedeset lekcija koje je napisala odnose se na naš odnos prema sebi, drugima, vremenu, novcu, ljubavi, vjeri i životu u cjelini. Naglašava važnost praštanja i prihvaćanja prošlosti, učenja iz neugodnih iskustava, bivanja u sadašnjem trenutku, preuzimanja odgovornosti za svoj život, pronalaženja i življenja vlastite svrhe, upornosti u ostvarenju svojih ciljeva, ali i malih koraka s kojima započinjemo realizaciju i najvećih pothvata.

Foto: Reshot
Foto: Reshot

Tajna uspjeha - roditeljskoga i životnoga - leži u tome da ne računamo troškove. Nemojte misliti o tome koji vas još koraci čekaju. Nemojte zuriti u golemi ponor između starta i cilja. Zbog toga nećete moći poduzeti sljedeći mali korak.

Ova se knjiga može čitati od početka do kraja, kako to obično radimo, ali i svaka lekcija posebno za sebe bilo kojim redoslijedom. Kad vam se nađe u rukama, možete testirati pretpostavku o tome da u životu ne postoje slučajnosti i nasumično je otvorite na nekoj stranici te pročitajte lekciju koja vas je dopala. Možda se zateknete da čitate ono što ste upravo u tom trenutku svog života trebali pročitati ili čuti.

Spoj dubinskog znanja o sebi i površnog znanja o drugima često je na našu štetu. Međutim, sudbina me jasno podsjeti na to da su moji problemi najbolje što mi se dogodilo u životu.

Izvorno objavljeno: Inkubator sreće (27.11.2020.)

https://www.inkubatorsrece.com/index.php/bog-nikad-ne-trepce-50-lekcija-za-teske-trenutke-u-zivotu/