Knjiga: Arhetipovi esencijalnih ulja

2019-09-05

Svi ljubitelji esencijalnih ulja i oni koji će to tek postati, došli su na svoje objavom knjige "Arhetipovi esencijalnih ulja" Zrinke Jezdić (Aromavita - Institut za aromaterapiju, 2019.).

Autorica je svoje dugogodišnje bogato iskustvo bavljenja aromaterapijom pretočila u opsežan praktični vodič kroz svijet esencijalnih ulja i kako ih se upotrebljava u terapijske svrhe. U prvom dijelu knjige čitatelj se upoznaje s integrativnom aromaterapijom, energetskom matricom esencijalnih ulja i njenom primjenom na sebi i drugima.

Integrativna aromaterapija ujedinjuje različite pristupe u aromaterapiji i različite tehnike primjene esencijalnih ulja. Opisuje terapeutski pristup bez ideoloških granica, nastao kombinacijom konvencionalnih, komplementarnih i alternativnih terapija. Temelj su esencijalna ulja, od njihovog kemijskog sastava i kliničke primjene do mirisa i vibracija koje nose u sebi.

Foto: Aromavita - Institut za aromaterapiju
Foto: Aromavita - Institut za aromaterapiju

Drugi dio knjige donosi detaljnu analizu 87 esencijalnih ulja koja obuhvaća konkretne podatke o biljci od koje se pojedino ulje dobiva (kojoj porodici biljaka pripada, opis izgleda, porijeklo imena i dodatne zanimljivosti poput legendi koje se uz biljku vezuju u različitim dijelovima svijeta), kemijskom sastavu ulja, koje su indikacije i kontraindikacije za njegovu terapeutsku primjenu. No, ono što je posebno zanimljivo jest tumačenje njihovih duhovnih vibracija, arhetipova, energija i kako one, osim na tjelesnoj, djeluju na čovjekovo mentalno, emocionalno i duhovno stanje.

Iris nije klasično esencijalno ulje, iako ga tako zovemo. U svom kemijskom sastavu sadrži ketone koji mu daju miris "ljubičice". Korijen sadrži tanine, škrob i kristalni glikozid iridin koji je i najveći nosilac ljekovitih svojstava. Perunika, latinski Iris germanica, Iris florentina, Iris .... i tako oko 200 puta za oko 200 vrsta. Cvijet koji je bio posvećen grčkoj glasnici bogova postao je cvijet koji su Slaveni zatekli na Balkanu i prozvali ga po svom omiljenom bogu Perunu i ženi mu Perunici. Naziv iris potječe od starogrčke božice Iride koja se preko duge spustila na zemlju kako bi ljudima donijela volju bogova s Olimpa. Kad je dotaknula tlo, prelijepi cvjetovi irisa izlazili su iz tla. U jeziku cvijeća iris znači vjeru, nadu i dobre vijesti. Kao autohtoni hrvatski cvijet pojavljuje se Iris croatica.......

Neki aromaterapeuti smatraju kako miris ovog cvijeta pomaže u jačanju unutarnjeg uvida i pojačava intuiciju. Koristan je za uvide u periodima zbunjenosti i sumnje. Otklanja prepreke slobodnom protoku energije, posebno između solarnog pleksusa i četvrtog energetskog centra. To je vrlo ženstveni cvijet, kao i parfem te vanjski oblik. Također, govori se kako je povezan s mjesecom budući da tjera loše utjecaje te umanjuje tjeskobu, anksioznost i depresiju.

Z. Jezdić u pogovoru ističe kako su esencijalna ulja odličan medij za terapijski ili razvojni rad na sebi, a ova knjiga, s obiljem korisnih informacija o njima, je nezaobilazna literatura koja se ne pročita jednom i spremi na policu već postaje svakodnevna pratiteljica i savjetnica svakome tko želi koristiti esencijalna ulja u svrhu unaprjeđenja kvalitete svog života i osobnog razvoja.


Izvorno objavljeno: budidobro.com (05.09.2019.)

https://budidobro.com/zrinka-jezdic-arhetipovi-esencijalnih-ulja-veliki-prakticni-vodic/ 


Intervju sa Zrinkom Jezdić pročitajte ovdje.