Kako pripremiti dijete za polazak u školu

2019-08-29
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Polazak u prvi razred predstavlja novo poglavlje i veliku promjenu u životu svakog djeteta. Donosi mu intenzivno usvajanje novih znanja i vještina, sklapanje novih prijateljstava te osamostaljivanje u mnogim aspektima života. Kako mu kao roditelji možemo olakšati taj prijelaz u zrelije i odgovornije životno razdoblje?

Kupnja školske torbe, pernice, udžbenika (u onim sredinama gdje nisu besplatni te dijete ne dočekaju prvi dan u školi), pisanki i svih ostalih više ili manje neophodnih školskih potrepština još je i najmanja briga. Ključno je pripremiti dijete, psihički i emotivno, na ono što ga očekuje.

 • Potičite samostalnost

Do polaska u školu dijete bi trebalo biti u stanju samostalno zadovoljiti osnovne životne potrebe poput jedenja obroka, obavljanja nužde, odijevanja i obuvanja (vezivanje vezica). Također, važno je da stekne naviku pitati za pojašnjenje kad nešto ne razumije i tražiti pomoć kad ima problem koji ne uspijeva samo riješiti.

 • Razvijajte socijalne vještine

Privikavati dijete na socijalne interakcije i komunikaciju s drugom djecom i odraslima od velikog je značaja za njegovu prilagodbu školi. U slučaju da je dijete prethodno pohađalo vrtić, dobar dio ovih vještina je vjerojatno već usvojilo, no dodatno će koristiti igranje s vršnjacima u kući ili vani (posebno ako se radi o djeci s kojima će ići u isti razred) i učenje djeteta kako uspostaviti prvi kontakt s drugom osobom (pozdravljanje i upoznavanje) te komunicirati (slušati sugovornika, ne upadati u riječ, postavljati pitanja). Spremnost na dijeljenje (npr. posudba igračaka) i strpljivost u čekanju da dođe na red za nešto uvelike će olakšati sklapanje prijateljstava s drugom djecom.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
 • Stvorite preduvjete za usvajanje čitanja, pisanja i brojenja

Nije nužno da dijete nauči čitati, pisati ili brojati prije polaska u školu no svakako je poželjno da ima dobru osnovu za to. Redovito čitanje slikovnica i knjiga kao i zajedničko smišljanje priča omogućava djetetu razvoj vještine slušanja i potiče maštu, a ujedno i obogaćuje njegov rječnik te ga čini zainteresiranijim za ovladavanjem vještine čitanja.

Nizanje perlica, izrezivanje papira škaricama, slaganje kockica, crtanje i bojanje su aktivnosti koje potiču finu motoriku ruke i šake kao i koordinaciju očiju i ruku što je iznimno važno za usvajanje pisanja.

Poželjno je dijete naučiti brojeve do 10 kroz igru npr. tražiti ga da prepozna broj negdje prisutan u njegovom vidokrugu, pjevajući pjesme brojalice i sl.

 • Vježbajte koncentraciju

S obzirom da školski sat traje 45 minuta, a prosječan predškolac može usmjeriti pažnju na istu aktivnost 10 do 15 minuta vježbom je poželjno i moguće to vrijeme produljiti.

Tome će doprinijeti aktivnosti poput: bojanja bojanki, slaganja slagalica (puzzle), precrtavanja predložaka, pronalaženja razlika na sličnim slikama ili skrivenih likova na crtežu, igre memory, pogađanja zagonetki, razvrstavanja objekata po nekim kriterijima (kockica po veličini, kuglica po boji i sl.), dopunjavanja riječi ili dovršavanja rečenica. Korisno je djetetu dati zadatke poput postavljanja stola ili ga zamoliti da nas na nešto podsjeti u određenom trenutku kao i poticati ga da pažljivo promatra neki događaj pa ga pitati što je uočio/zapamtio. Davanje jednostavnih uputa kako bi dijete nešto samo obavilo također doprinosi jačanju koncentracije.

 • Razgovarajte o školi

Pričajte djetetu o tome što ga sve očekuje u školi. Potičite ga da vas pita sve što ga zanima i odgovorite mu što iskrenije i jednostavnije. Istaknite pozitivne strane i budite entuzijastični čak i ako intimno osjećate zabrinutost i strah kako će se snaći u novim okolnostima. Svakako posjetite školu prije početka nastave (poželjno pred kraj prethodne školske godine kad su učenici još u školi) da je dijete vidi iznutra, a ako to nije moguće onda ga barem povedite do školske zgrade (pješke ili automobilom) putem kojim ćete uobičajeno i ići u školu.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jutarnja rutina za lakšu prilagodbu

Djeca imaju drukčiji pojam o vremenu od odraslih, a nerijetko njihova spontanost i zaigranost ili, pak, pospanost, može dovesti da ujutro imaju drukčije prioritete od vaših što može omesti pravodobno stizanje u školu, ali i podizanje tenzija među ukućanima. Stoga je preporučljivo unaprijed dogovoriti raspored aktivnosti odnosno određena pravila kojih će se svi pridržavati ujutro nakon ustajanja.

Večer prije poželjno je:

 • Ukoliko se dijete svaki dan kupa to obaviti prije odlaska na spavanje
 • Spremiti školsku torbu (imati na vidljivom mjestu u kući raspored sati po danima) i pripremiti odjeću i obuću za sutra (imajući na umu vremensku prognozu)
 • Provjeriti događa li se u školi sutradan nešto posebno što zahtijeva da dijete ponese sa sobom i neku dodatnu opremu ili stvari
 • Ukoliko dijete ima običaj nositi u školu nešto za jesti, dogovoriti s djetetom što će to biti za sljedeći dan i sve nekvarljivo (energetske pločice, grickalice, keksi...) staviti u školsku torbu, a voće, sendviče i sl. dodati ujutro prije odlaska iz kuće
 • Otići spavati na vrijeme (i svaku večer u približno isto vrijeme) kako bi se dijete odmorilo i naspavalo do jutarnjeg buđenja (ovu je praksu dobro započeti i nekoliko dana ili čak tjedana prije početka škole)

Sve od prethodno navedenoga što vrijedi za djecu, može se primijeniti i na roditelje. Što možete prirediti i napraviti večer prije ne ostavljajte za ujutro.

Ujutro se preporučuje da:

 • Djeca samostalno obave sve ono što mogu s obzirom na svoju dob (jutarnja higijena, oblačenje, doručak) dok vi to isto obavljate za sebe
 • Dajte im jasne upute što od njih očekujete i pohvalite ih kad surađuju (ako je potrebno, strpljivo više puta ponovite svoje zahtjeve isto jutro ili nekoliko dana zaredom dok im to ne postane rutina)
 • Djeca izbjegavaju gledanje televizije i upotrebu računala, laptopa, tableta ili mobitela (Jutro - vrijeme bez ekrana!)
 • Potičete dobro raspoloženje i pribjegavate humoru čak i ako niste jutarnji tip kako bi dan svima dobro započeo.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prvi tjedni u školi

Kako bi prvi tjedni u školi prošli sa što manje stresa dobro je imati na umu sljedeće:

 • Dijete dovodite u školu barem 10-15 minuta ranije, a ne u zadnji čas i dolazite po njega u dogovoreno vrijeme jer mu vaše kašnjenje može stvoriti dodatnu napetost
 • Strpljivo saslušajte sve što vam dijete ima za ispričati čak i ako brblja bez kraja i konca te mu postavljajte pitanja o onome što vas zanima vezano uz njegov boravak u školi (no ne pretjerujte da se ne osjeti izbombardirano; dva-tri općenita pitanja bit će sasvim dovoljna)
 • Pratite kako se njegove dosadašnje prehrambene navike uklapaju u novi dnevni ritam i treba li ih mijenjati
 • Ne očekujte velika postignuća i da će sve odmah ići glatko s usvajanjem gradiva, pisanjem domaćeg rada i sl; važnije je da se dijete dobro osjeća u školi i da s veseljem ide u nju
 • Ne zabrinjavajte se ako dijete nije odmah pronašlo najboljeg prijatelja; normalno je da se dijete druži s različitom djecom ili da provodi neko vrijeme i u samostalnoj igri; s vremenom će se iskristalizirati najbolji prijatelji
 • Slobodno vrijeme planirajte prema djetetovim potrebama i razini energije - ukoliko vidite da mu treba odmor nakon škole dopustite mu da predahne i samostalno se igra; ne forsirajte druženja s drugom djecom ili aktivnosti koje bi ga mogle dodatno iscrpiti.

S obzirom na vrijeme koje tijekom života provedemo u školskim klupama od velike je važnosti da taj prvi susret sa školom prođe što ugodnije i pozitivnije. Sve što u tome može pomoći djetetu, vrijedi primijeniti.

Izvorno objavljeno: budidobro,com (29.08.2019.)

https://budidobro.com/6-ideja-kako-pripremiti-dijete-za-polazak-u-skolu/