Jen Sincero: Zarađuj kao opasna faca

2022-09-27

Američka spisateljica, coach i motivacijska govornica Jen Sincero svojim životom svjedoči ono o čemu piše. Nakon bestselera "Ti si opasna faca" (Budilnik izdavaštvo, 2021.) objavila je i knjigu "Zarađuj kao opasna faca" (Budilnik izdavaštvo, 2022.) u kojoj se bavi temom financijskog obilja, točnije, kako ga steći. S obzirom da je i sama u jednom trenutku angažirala osobnog trenera (coach) kako bi se napokon, u svojim četrdesetima, riješila kroničnog manjka novca, a potom i kao trenerica i mentorica koja kroz individualna savjetovanja, javne nastupe, edukacije i pisanu riječ pomaže drugima ostvariti željene životne promjene, ovu je knjigu odlučila primarno posvetiti izgradnji mentaliteta obilja.

Foto: Budilnik izdavaštvo
Foto: Budilnik izdavaštvo

Ako želiš promijeniti svoju financijsku situaciju, moraš biti spreman mijenjati neke stvari. Ovo je sva mudrost. Možda ćeš svoj ego morati staviti na stranu i tražiti pomoć mentora ili trenera, možda ćeš morati prihvatiti posao koji nije idealan, ali je odskočna daska za tvoj cilj, možda ćeš morati utrostručiti cijene, nazivati i nuditi svoj proizvod ljudima koji nikad nisu čuli za tebe, potrošiti novac koji se bojiš trošiti, prihvatiti posao o kojem nemaš pojma, pa učiti u hodu. Ako igrač na sigurno, a želiš se obogatiti, moraš prestati igrati na sigurno. Moraš maknuti usmjerenje s mjesta na kojem se nalaziš i s onog što bi mogao izgubiti te se obuzeti mislima o tome gdje želiš biti i svemu onom što ćeš dobiti. Moraš igrati na pobjedu umjesto na ne-gubljenje.

J. Sincero ne okoliša i direktno iznosi ono što želi poručiti, nerijetko, uz pokoju psovku kako bi što jednostavnije i razumljivije čitateljima predočila temu koju obrađuje. Vješto isprepliće anegdote i stvarne priče iz života sa savjetima i preporukama u čiju se učinkovitost uvjerila na vlastitoj koži ili kroz iskustva svojih klijenata. Njena energičnost i entuzijazam pronalaze put do sugovornika iako se kontakt odvija preko pisane riječi, a prvotni dojam lepršavog štiva zamjenjuju vrlo konkretne smjernice i prijedlozi što sve možemo poduzeti kako bismo poboljšali svoju financijsku situaciju. Autorica nas upućuje i podsjeća na osnove kojima se trebamo posvetiti, a to su: naša uvjerenja o novcu (i bivanju bogatim), naša spremnost za preuzimanje odgovornosti i poduzimanje aktivnosti s ciljem zarađivanja više novca (što nužno zahtijeva napuštanje tzv. zone ugodnosti) te otkrivanje i prepoznavanje u čemu smo stvarno dobri i djelujemo s lakoćom.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Očaj odbija, zahvalnost privlači. Kad si očajan, zaglaviš brinući se jer novac nije ovdje i moraš ga pribaviti, umjesto da znaš da je već ovdje i nema potrebe išta pribavljati. Sjeti se, novac je tok, a tok je energija. Kad se prebaciš u zahvalno raspoloženje i usmjeriš na osjećaj zahvalnosti zbog svega što imaš i što ti dolazi, osnažuješ svoju vjeru da će novac biti tu za tebe, čak i ako ga trenutačno nema nigdje na vidiku, i energetski se usklađuješ s ovim uvjerenjem, stoga počinješ manifestirati upravo stvari i prilike na kojima si zahvalan.

Lajtmotiv knjige "Zarađuj kao opasna faca" i misao koju J. Sincero opetovano ponavlja jest da je usvajanje mentaliteta bogatstva prije svega unutarnji put koji trebamo prijeći odnosno, unutarnja promjena koju trebamo postići da bismo u određenom trenutku u svojoj trodimenzionalnoj stvarnosti posvjedočili poboljšanju svog financijskog statusa.