Darko Pribeg: Biti dobro znači biti duboko povezan sa samim sobom

2021-11-22

U težnji za zdravijim i spokojnijim životom lišenim stresa koji proizlazi iz vječne utrke za "izgubljenim" vremenom, sve više ljudi se okreće učestalom boravku u prirodi, štoviše, trajnom preseljenju u zeleno okruženje. Jedan od njih je i geolog Darko Pribeg, osvijestivši da život ima drugačije planove za njega, 2013. godine daje otkaz na poslu u struci i potpuno mijenja profesionalno usmjerenje. Želio je stanja nezadovoljstva, nemira i anksioznosti zamijeniti intenzivnim iskustvom bivanja u životu i ostvariti ono što prepoznaje kao svoje najvrjednije potencijale. Karijernu promjenu pratila je i ona životnog okruženja - umjesto stana u gradu dom mu je postala kućica u šumi.

Osobna potraga za ispunjenjem vodila ga je do različitih knjiga, filozofskih pravaca, dijeta i tehnika rada na sebi, a završila je upoznavanjem tzv. Tri principa i prihvaćanjem vlastitog stanja i života onakvim kakvo jest. Samo jedan razgovor bio je dovoljan da doživi duboku i trajnu transformaciju, a kako se njegovo razumijevanje produbljivalo ispunjenost, mir, harmonija i radost postali su njegovo svakodnevno iskustvo. To ga je potaknulo da kroz svoje djelovanje Tri principa širi dalje i dijeli ih s drugim ljudima koji također žele ljepše iskustvo života i spoj s Izvorom, tj. buđenje za istinu o tome tko svi mi zaista jesmo.

Foto: arhiva D. Pribeg
Foto: arhiva D. Pribeg

1. Čime se danas bavite i kako ste otkrili svoj životni poziv?

Bavim se dijeljenjem razumijevanja u svijetu poznatog pod nazivom Tri principa i to kroz individualne i grupne seanse, pisanje članaka, video uratke... Oduvijek me privlačilo sve što ima potencijal širenja svijesti. Širenje svijesti, da to tako nazovemo, sam vidio kao nešto najvrjednije u ljudskom životu. Put prerastanja mentalnih okvira i oslobađanja dublje istine, dublje svijesti. Iako sam započeo svoj profesionalni život tehničkom strukom i poslom u tri različite tvrtke, ovaj drugi put je cijelo vrijeme bilo nešto što me istinski privlačilo. Razumijevanje (Tri principa) je nešto što je u jednom ključnom životnom trenutku našlo mene. Nakon nekoliko godina intenzivne psihološke patnje, depresije i anksioznosti te očajničke potrage za nečim što će me spasiti, u trenutku dubinskog odustajanja od ove potrage, razumijevanje je kroz "slučajni" kratki kontakt s Romanom Đekić, koja ga je prva u Hrvatskoj počela dijeliti, došlo k meni. Doživio sam dva mjeseca dubokih uvida koji su mi zauvijek drastično promijenili život. Poslije toga ništa drugo nije imalo smisla nego dijeliti ovo razumijevanje dalje, onima koji su spremni.

2. Što Vas je privuklo metodi Tri principa? Kako je možemo primijeniti u osobnom razvoju?

Tri principa zapravo nije metoda. Ovdje nema metode, ništa se ne radi. To je duboko razumijevanje koje se prenosi kontaktom, kao plamen svijeći. Samim time, razumijevanje nema ni primjenu. Implikacija ili posljedica razumijevanja koje se u osobi probudi su potpuno drugačiji način shvaćanja i percipiranja iskustva i svijeta, a samim time, drugačije iskustvo te drugačiji način funkcioniranja. Pomak u svijesti na dubljoj razini.

3. S kakvim problemima se najčešće susreću klijenti koji Vam se obraćaju za pomoć?

To su najrazličitiji problemi, spektar je zaista širok, a vrlo često se stanje klijenta može opisati kao neka vrsta depresije ili anksioznosti.

4. Iz vlastitog iskustva, što biste savjetovali nekome tko osjeća nezadovoljstvo svojim životom ili prolazi kroz tzv. krizu identiteta?

Praktički nikad ništa ne savjetujem. Ono što je potrebno da se dogodi životna promjena je pomak u stanju svijesti, a savjeti ne stvaraju pomak u stanju svijesti. Rekao bih jednostavno, javite se da neobavezno popričamo pa ćemo vidjeti kamo dalje.

Foto: arhiva D. Pribeg
Foto: arhiva D. Pribeg

5. U današnjem svijetu prevladava uvjerenje da "novac sve rješava", ali i da ga "nikad nemamo dovoljno". Kako možemo razviti mentalitet obilja?

Rekao bih da mentalitet obilja, kao ni bilo koje drugo poželjno unutarnje stanje nije nešto što se razvija. To je nešto što se otkriva. Mentalitet obilja je uvijek tu u pozadini, u našoj bistrini, u nama prije svih ograničavajućih uvjerenja koja smo tijekom života stvorili. Taj prostor obilja se otkriva sam od sebe, spontano, kad za to dođe trenutak i paralelno s unutarnjim otkrivanjem istine, tj. oslobađanjem od obrazaca uma.

6. Živite u prirodi, daleko od gradske vreve. Koje su prednosti toga i čemu nas uči direktan suživot s prirodom?

:) više ne razmišljam na relaciji prednosti i nedostaci. Za mene je to toliko prirodno, nešto u meni od trenutka kad sam ovdje došao govori "To je to!" i ovaj život više ne bih zamijenio ni jednom verzijom života u gradu. Osjećaj je često kao da živim u paralelnoj dimenziji. Čemu nas to uči? Pa pretpostavljam svakoga onome što mu je potrebno. Ali najbolje da čitatelji to jednog dana otkriju sami. Toplo preporučujem. Ako vas nešto u vezi ovakvog života zanima, slobodno se javite.

7. Što za Vas znači biti dobro?

:) to bi značilo osjećati duboku povezanost sa sobom što je isto što i povezanost sa samim životom. Iz tog mjesta, iz nas, onoga što zaista jesmo dolazi sve što zovemo osjećati se istinski dobro. Bezuvjetno, bez obzira na okolnosti.


Izvorno objavljeno: budidobro.com (28.10.2021.)

https://budidobro.com/darko-pribeg-intervju/