Mitch Albom: Morrie utorkom

2023-12-14

Izdavač: Egmont d.o.o.

Godina izdanja: 2023.

Prijevod: Martina Gračanin Yuksek


Mitch Albom je američki autor, novinar i glazbenik čije su knjige dosada prodane u više od 40 milijuna primjeraka i prevedene na 47 svjetskih jezika. Sedam njegovih djela našlo se na prvom mjestu najprodavanijih knjiga "New York Timesa", a nagrade je osvajao i za drame, scenarije, novinsku kolumnu i mjuzikl. Iako je karijeru započeo kao sportski novinar nakon što je, može se reći, slučajno objavio knjigu "Morrie utorkom" okrenuo se pisanju nadahnjujućih priča. Studirajući na fakultetu Brandeis, u gradu Walthamu, američka savezna država Massachusetts, pohađao je kolegije koje je držao profesor sociologije Morrie Schwartz. S vremenom su se njih dvojica zbližili provodeći vrijeme u zajedničkim raspravama o najrazličitijim temama i promišljanjima o životu. Za Alboma je Schwartz od profesora prerastao u životnog mentora (Trenera, kako ga je oslovljavao), no, nakon diplome 1979. godine, nije se više s njim viđao niti čuo do trenutka kad ga je ugledao u jednoj popularnoj televizijskoj emisiji kako priča o svom suočavanju s teškom dijagnozom amiotrofične lateralne skleroze (ALS), oboljenja živčanog sustava poznatijeg kao Lou Gehrigova bolest. Ova spoznaja nagnala je Alboma da stupi u kontakt sa svojim profesorom. Bila je 1995. godina kada se dogodio njihov ponovni susret.

Foto: Egmont
Foto: Egmont
Što se to dogodilo sa mnom? upitao sam samog sebe. Morriejev visoki, sjetni glas vratio me u dane fakulteta, u doba kad sam mislio da su bogatuni zli, da su košulja i kravata zapravo zatvorsko odijelo i da život u kojem nemaš slobodu ustati i krenuti – motor pod tobom, vjetar u kosi – ulicama Pariza ili planinama Tibeta, jednostavno nije vrijedan življenja. Što se to dogodilo sa mnom?
Dogodile su se osamdesete. Dogodile su se devedesete. Dogodila se smrt i bolest i debljanje i gubitak kose. Prodao sam mnoge svoje snove za deblji novčanik, a da toga uopće nisam bio svjestan.
A eto, Morrie tu, kraj mene, govori s istim onim žarom fakultetskih dana, kao da su prošli tek dugi ljetni praznici.
"Jesi li pronašao nekoga s kime ćeš podijeliti srce?" pitao je.
"Jesi li velikodušan prema svojoj zajednici?"
"Jesi li pomiren sa samim sobom?"
"Pokušavaš li biti onoliko čovjekom koliko je to maksimalno moguće?"
Migoljio sam, želeći se predstaviti kao čovjek koji se mnogo bavi takvim pitanjima. Što se to dogodilo sa mnom?
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Albomova spontana ljudska potreba da obnovi kontakt s Morriejem Schwartzom u okolnostima u kojima se on suočava s neizlječivom i progresivnom bolesti prerasla je u njihov zajednički projekt na temu života, upravo onoga čega je Morrieju sve manje preostajalo. U tim zadnjim mjesecima njegova života Mitch Albom ga je posjećivao svakog utorka, ukupno četrnaest tjedana, a njihovi razgovori utorkom su se pretvorili u Morriejevo posljednje predavanje na temu kako živjeti. Ili još preciznije, što je u našim životima stvarno vrijedno naše pažnje i vremena te čemu trebamo ostati posvećeni unatoč svim distrakcijama i stranputicama koje će nam se pojaviti na stazi života. Između pojedinih susreta utorkom Albom u knjizi opisuje i neka sjećanja iz studentskih dana kao i Morriejev život od rođenja do trenutka kada je sve izgledniji njegov kraj. Na taj način je vjerodostojno portretirao svog bivšeg profesora i sugovornika čija je osebujna osobnost i zaslužna za nastanak ove knjige, a poruke koje prenosi oplemenit će pogled na život svakoga tko je pročita o čemu svjedoči i rečenica koju Albom navodi u pogovoru prigodom 25. obljetnice objavljivanja knjige u kojoj kaže da mladi koji su ovu knjigu čitali 1990-tih je dijele sa svojom djecom tinejdžerske dobi 2020-tih.


Izvorno objavljeno: budidobro.com (19.10.2023.)

Morrie utorkom - mladi koji su ovu knjigu čitali 1990-tih je dijele sa svojom djecom tinejdžerske dobi 2020-tih