Marian Rojas Estapé: Kako postići da ti se događaju dobre stvari

2023-02-19

Izdavač: Egmont d.o.o.

Godina izdanja: 2022.

Prijevod: Dora Jelačić Bužimski

Foto: Egmont
Foto: Egmont

Španjolska psihijatrica Marian Rojas Estapé je svoj profesionalni interes pronašla u proučavanju odnosa uma i tijela te kako kroz njega možemo razumjeti ljudsko ponašanje i razvoj različitih bolesti. Njeno višegodišnje iskustvo psihoterapijskog rada s brojnim pacijentima u kombinaciji sa znanstvenim spoznajama i duhovnim uvidima rezultiralo je nastankom knjige "Kako postići da ti se događaju dobre stvari".   

Veliku pažnju posvetila je utjecaju stresa na naše zdravlje: mentalno i tjelesno, s posebnim naglaskom na dugotrajnu kontinuiranu izloženost nižim razinama stresa koji je zbog užurbanosti suvremenog života postao njegov neizostavan pratitelj. Jedan od glavnih fizioloških znakova stresa jest povišena razina hormona nadbubrežne žlijezde kortizola koji zajedno s adrenalinom kreira naš odgovor na stresne okolnosti. Međutim, razina ovog hormona može se povećati i do 50 posto ne samo u situacijama stvarne opasnosti već i kod produljenog straha kad opasnost mine ili naše zabrinutosti zbog bilo čega što nam se može hipotetski dogoditi, a nije. Uslijed stalne povišenosti važan obrambeni hormon za naše preživljavanje postaje toksičan po naše zdravlje što se odražava na tjelesnoj (stezanje u prsima, suhoća kože, problemi sa štitnjačom, migrene, ...), psihičkoj (tuga, razdražljivost, nesanica, bezvoljnost, ...) i ponašajnoj razini (izbjegavanje druženja i uobičajenih aktivnosti, ...).

Kada razmišljamo o stvarima koje nas zabrinjavaju, te misli imaju isti učinak kao u stvarnoj situaciji. Svaki put kada zamišljamo nešto što nas opterećuje, u organizmu se aktivira isti sustav za uzbunjivanje te se oslobađa kortizol koji je potreban da se suočimo s opasnosti.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

S obzirom na veliki i sada već znanstveno dokazan destruktivan utjecaj kroničnog stresa na opće zdravstveno stanje i kvalitetu života pojedinca, autorica mu je posvetila značajan prostor u knjizi upravo kroz prizmu kortizola, odnosno isprepletenosti naše fiziologije, emocija, misli i ponašanja. Potom se usmjerava na tehnike kojima možemo aktivno upravljati emocijama i utjecati na svoje misli i ponašanje, a sve u cilju prevencije ili neutraliziranja stresnih situacija. Cijelu priču zaokružuje širim pogledom na život podsjećajući nas na važnost svrhovitog življenja kroz aktivno djelovanje na dobrobit sebe i drugih. M. Rojas Estapé napisala je knjigu koja obiluje vrlo zanimljivim i znanstveno istraženim činjenicama o međusobnoj povezanosti tijela i uma koju je predstavila na vrlo plastičan i jednostavan način, a potom je nadogradila spoznajama iz svog bogatog iskustva rada s pojedincima koji su se u određenom trenutku svog života suočili s različitim problemima. Na taj način je stvorila razumljivo i poticajno štivo za sve one koji su naumili promijeniti svoj život nabolje, a s njenom knjigom mogu naučiti i kako.

Sreća se nalazi u ispunjenom životu, životu u kojemu nastojimo izvući najbolje iz svojih vrijednosti i vještina. Sreća znači od života učiniti malo umjetničko djelo, trudeći se svakoga dana iz sebe izvući svoju najbolju verziju.