Nicole LePera: Mentalni restart

2023-02-21

Izdavač: Znanje d.o.o.

Godina izdanja: 2022.

Prijevod: Dubravka Pleše


Holistička psihologija usredotočena je na um, tijelo i dušu, u nastojanju da ponovno povrati ravnotežu tijela i živčanog sustava te iscijeli neriješene emocionalne rane. Ovaj posao daje vam snage da se preoblikujete u osobu kakva ste oduvijek u svojoj biti i bili. Pripovijeda vam novu, uzbudljivu priču u kojoj su tjelesni i psihološki simptomi poruke, a ne cjeloživotne dijagnoze s kojima se moramo nositi. - objašnjava dr. Nicole LePera u uvodu svoje knjige "Mentalni restart"


U njoj je obuhvatila primarno psihologijske spoznaje važne za iscjeljivanje trauma i osobni razvoj, a potom ih dopunila i proširila s preporukama iz drugim relevantnih područja očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja. Autorica naglašava ograničenja tradicionalne medicine koja se u tretiranju bolesti drži tzv. genetičkog determinizma prema kojem su naši geni, a time i zdravlje definirani prilikom rođenja zanemarujući utjecaj obiteljskog podrijetla, trauma, navika i svih ostalih karakteristika okruženja u kojem smo odrastali i živimo. 

Pojava znanosti epigenetike donosi potpuno drugu perspektivu i ukazuje da su naši geni itekako pod utjecajem okolinskih utjecaja i naših životnih iskustava. I ne samo da ih oblikuju nego se njima prenose i na sljedeće generacije. Međutim, ono što nam te spoznaje epigenetike govore jest da bez obzira kakve smo gene naslijedili možemo ih mijenjati aktivnim djelovanjem - nismo objekt nego subjekt svog života. 

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Uvijek će postojati okolnosti i datosti ne koje nećemo moći utjecati, ali ima puno toga što sami možemo učiniti za svoju dobrobit uključujući i kako ćemo reagirati na ono što nam se događa. Čitajući ovu knjigu saznajemo kako funkcioniraju naše misli i emocije, kako se nosimo s traumama iz djetinjstva i kako one oblikuju naše ponašanje i u odrasloj dobi, osvještavamo naša uvjerenja, razinu emocionalne (ne)zrelosti i osobne granice (tjelesne, mentalne/emocionalne, resursne) kako bismo krenuli u proces tzv. ponovnog roditeljstva. 

N. LePera duboko vjeruje u našu sposobnost samoiscjeljenja i da kao odrasle osobe imamo resurse mijenjati navike i obrasce ponašanja koji ne pridonose našem zdravlju i kvaliteti života. Otpuštajući ono što nam ne služi i prihvaćajući ono što nam čini dobro možemo napokon živjeti svoje autentično Ja.

Naša je odgovornost da sami sebe poučimo alatima kojima ćemo moći zadovoljiti svoje potrebe. Ponovno roditeljstvo započinje učenjem kako identificirati vlastite tjelesne, emocionalne i duhovne potrebe, a nastavlja se vježbom uočavanja uvjetovanog načina na koji smo nastojali postići zadovoljenje tih potreba. Mnogi od nas otkriju da u odrasloj dobi često utjelovljujemo kritičnog unutrašnjeg roditelja, niječući vlastitu stvarnost, odbacujući svoje potrebe i stavljajući uočene potrebe onih koji nas okružuju ispred vlastitih. Krivnja i sram zamjenjuju intuitivni glas.