Anthony De Mello: Prestanite se popravljati

2022-09-17

Anthony De Mello bio je indijski isusovački svećenik i psihoterapeut koji se prometnuo u duhovnog učitelja, javnog govornika i pisca knjiga o duhovnosti koje su prevedene na sve vodeće svjetske jezike od čega ih je desetak dostupno i u hrvatskom izdanju. Knjiga "Prestanite se popravljati" (Budilnik izdavaštvo, 2022.) obuhvaća njegova učenja, teorije i vježbe koje nas upućuju na preispitivanje uvjerenja koja smo usvojili odgojem tijekom odrastanja. Pristajući uz vrijednosti i norme društva u kojem živimo usklađujemo se s društvenom i institucionalnom okolinom, ali i internaliziramo programe koji nisu istinski naši već nam se usađuju kroz masovne medije. Na taj način ih preuzimamo i živimo u skladu s onim što oni promoviraju kao uspješno, lijepo i dobro. Međutim, posljedica toga često je naše kronično nezadovoljstvo i nemogućnost da živimo u miru i harmoniji sa sobom i svijetom.

Foto: Budilnik izdavaštvo
Foto: Budilnik izdavaštvo

Postoje dva jednostavna stava koja pomažu održati duhovnu svjesnost u svakodnevnom životu kad naiđe neka poteškoća, što se uvijek i događa. Prvi stav nazivam prihvaćanje. On je sadržan u molitvi za koju je većina nas čula, a zove se Molitva za spokoj. Ona glasi: "Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu promijeniti. Nemoćni smo, i ako naučimo reći DA tim stvarima, naći ćemo mir jer se mir nalazi u DA. Ne možete promijeniti otkucavanje sata; ne možete promijeniti smrt voljene osobe; ne možete promijeniti vrijeme; ne možete promijeniti sva ograničenja vlastitog tijela.

...

Drugi stav nazivam perspektiva. Što je to? Sjetite se kad ste bili dijete i kad ste se tako čvrsto držali nečega od čega niste htjeli odustati. Mislili ste da nećete moći živjeti bez toga. Sjetite se nekih stvari koje ste prezirali i mrzili kao dijete ili nekih stvari kojih ste se bojali. Koliko tih strahova, sviđanja i nesviđanja opstaje i danas? Što im se dogodilo? Prošli su, zar ne?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

De Mello nas u ovoj knjizi podsjeća da spokoj i sreća neće nastupiti ako i kad ostvarimo sve ono što nam se čini nužnim da bismo bili uspješni i sretni već upravo suprotno - ako otpustimo nametnute vrijednosti, umirimo um i osnažimo srce (misleći pritom na unutarnji glas). Drugim riječima, sve što nam treba za osjećaj sreće i ispunjenosti već nosimo u sebi, ali je zagušeno vanjskim sadržajima. Osobnu vrijednost ne stječemo definirajući se ili poistovjećujući se s prolaznim stvarima jer smo tada prepušteni na milost i nemilost promjeni koja je jedina konstanta našeg bivanja. Prihvaćajući stvarnost sa svim njenim mijenama oslobađamo se patnje i otvoreni smo za sve što dolazi, za sve što jest.

Patnja ukazuje da negdje postoji laž. Ona se javlja kada se sukobite sa stvarnošću. Kada se vaše iluzije sukobe sa stvarnošću, kad se vaše neistine sukobe s istinom, tada patite. Izvan toga nema patnje.

Izvorno objavljeno: budidobro.com (14.09.2022.)

https://budidobro.com/dobra-knjiga-prestanite-se-popravljati/